Сім’я Василя Тація звернулася до міськради Харкова стосовно скандального перейменування

Родина колишнього ректора юридичного університету Харкова просить припинити процедуру перейменування та громадських обговорень.

Сім’я академіка Тація Василя Яковича звернулася до Харківської міської ради, як представника громади та до громадськості загалом з відкритим листом, в якому просить припинити процедуру перейменування вулиці Студентської на честь Василя Тація. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

На офіційному веб-сайті Харківської міської ради опубліковано інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення у формі електронної консультації з питання присвоєння імен загиблих захисників України та видатних українців вулицям та скверам в місті Харкові, серед яких пропозиція перейменування вулиці Студентська на честь Героя України, видатного громадського діяча і вченого, який мав високий авторитет у вітчизняних та зарубіжних наукових колах -  академіка Тація Василя Яковича.

"Строк подачі пропозицій (зауважень) з 27 березня 2023 року по 28 травня 2023 року. Цей строк добігає кінця, разом з цим останнім часом у відкритих джерелах соціальних мереж та у месенджерах стали ширитися заклики до голосування "проти перейменування". Обурюючі та некоректні мотиви, якими обґрунтовані такі заклики, а також коментарі до відповідних публікацій, які мають ознаки суб’єктивної, надуманої та неприязної оцінки, вимусили рідних заради Світлої Пам’яті батька та чоловіка звернутись до суспільства та міської ради з проханням припинити громадське обговорення та зняти питання про перейменування вулиці Студентської на честь Тація Василя Яковича", – йдеться у листі.

"Впевнені, що Василь Якович, який все життя працював і творив для людей, навіть у найскладніші часи будував, впроваджував сучасні технології для реалізації розвитку молоді та науки, буде жити вічно у своїх учнях, у нашій пам’яті та пам’яті багатьох по-справжньому вдячних йому людей. Це найголовніше для нас, як і дуже важливо, щоб добра пам’ять рідної людини не слугувала приводом для непорозумінь у суспільстві та розповсюдження сумнівної, образливої та навіть агресивної інформації", – зазначили у родині академіка.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Блокування перейменування вулиці у Харкові активно просувають у телеграмі

Протягом заявленого місяця харків’яни активно долучалися до голосування, суперечки виникли щодо перейменування лише однієї вулиці – Студентської. ЇЇ у міськраді пропонують перейменувати на честь покійного колишнього ректора Національного юридичного університету – Василя Тація.

Спочатку харків’яни були проти того, щоб перейменовувати саме Студентську вулицю – вона не підлягає під "декомунізацію" та прославляє усіх студентів, що навчаються у вишах Харкова. Натомість, на честь Василя Тація пропонували перейменувати вулицю Пушкінську, яку потрібно "дерусифікувати" і саме на ній розташовано виш, у якому працював Василь Якович.

Проте за тиждень до кінця голосування у місцевих телеграм-каналах почали активно блокувати перейменування на честь Василя Тація в принципі будь-якої вулиці у Харкові.

Мовляв, Василь Тацій був членом ЦК КПРС, також у телеграмі публікують історії нібито колишніх випускників юридичного університету, які не втішно відгукуються про колишнього ректора. За рахунок таких голосувань, лише за останні два дні голосів "за" чи "проти" по цьому питанню "набігло" більше 6 тисяч.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися