Блокування перейменування вулиці у Харкові активно просувають у телеграмі

У Харкові продовжили обговорення з перейменування низки топонімів.

Громадське обговорення щодо присвоєння низці топонімів міста Харкова імен загиблих захисників України та видатних українців продовжили ще на місяць, до 28 травня. Хоча на офіційному сайті Харківської міської ради оголосили про завершення обговорення 28 квітня, як було заявлено раніше.

Мова йде про перейменування чотирьох вулиць та присвоєння імені одному скверу. Так, вул. Плеханівську харків’янам пропонують перейменувати на вул. Георгія Тарасенка, вул. Державінську - на вул. Дмитра Коцюбайла, вул. Броненосця "Потьомкін" - на вул. Олега Громадського, вул. Студентську - на вул. Василя Тація, а скверу на вул. Конторській (навпроти будинку №5) пропонується дати ім’я Влади Черних.

Обговорення проводиться у формі електронної консультації на сайті Харківської міської ради. Відповідно до чинного законодавства, громадяни мають подати свої пропозиції щодо перейменування топонімів за посиланням.

Протягом заявленого місяця харків’яни активно долучалися до голосування, суперечки виникли щодо перейменування лише однієї вулиці – Студентської. ЇЇ у міськраді пропонують перейменувати на честь покійного колишнього ректора Національного юридичного університету – Василя Тація.

Спочатку харків’яни були проти того, щоб перейменовувати саме Студентську вулицю – вона не підлягає під "декомунізацію" та прославляє усіх студентів, що навчаються у вишах Харкова. Натомість, на честь Василя Тація пропонували перейменувати вулицю Пушкінську, яку потрібно "дерусифікувати" і саме на ній розташовано виш, у якому працював Василь Якович.

Проте за тиждень до кінця голосування у місцевих телеграм-каналах почали активно блокувати перейменування на честь Василя Тація в принципі будь-якої вулиці у Харкові. Мовляв, Василь Тацій був членом ЦК КПРС, також у телеграмі публікують історії нібито колишніх випускників юридичного університету, які не втішно відгукуються про колишнього ректора.

За рахунок таких голосувань, лише за останні два дні голосів "за" чи "проти" по цьому питанню "набігло" більше 6 тисяч. Зараз у відсотковому співвідношенні – "за" проголосувало 42%, "проти" проголосувало 58%. Усього за це питання віддали більше 17 тисяч голосів, коли за інші питання голосували по три-чотири тисячі людей.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

"На честь подій в Чикаго" – як на Харківщині депутати провалили перейменування міста

Депутати трьох фракцій під егідою колишніх проросійських сил відмовились голосувати за Добродар.

Депутати Первомайської міської ради провалили перейменування міста на комісії, потім зірвали голосування за перейменування в залі. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на KHARKIV Today.

Швидкого перейменування міста Первомайський не буде. Навіть після року повномасштабної війни депутати тримаються за радянську назву і відмовляються приймати рішення про перейменування міста на Добродар. Такий варіант переміг під час голосування місцевихмешканців, яке тривало кілька місяців.

За перейменування були тільки депутати двох фракцій – "Батьківщина" і "Слуга Народу", але вони у міській раді в меншості. Натомість представники забороненої проросійської ОПЗЖ разом з колегами з Блоку Світличної та "Блоку Кернеса — Успішний Харків" або не голосували, або були проти, або взагалі не з'явилися до сесійної зали.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися