На Харківщині винайшли нову роботизовану машину: кому вона стане у нагоді

На Харківщині показали роботу нової машини для розмінування

Начальник Харківської ОВА 19 травня з робочим візитом відвідав Балаклійську громаду та оглянув машину, яку розробили харківські інженери для знищення ворожої вибухівки. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ХОВА.

Як зазначив Олег Синєгубов, станом на сьогодні населені пункти Ізюмського району мають щільну засміченість вибухонебезпечними предметами.

"Заміновано узбіччя, дороги, поля, лісові стежки, рекреаційні зони. Також складною є ситуація у самих населених пунктах, де повсюди трапляються ворожі міни. Вкотре наголошую – усі без виключення жителі Харківської області мають бути вкрай обережними й пильними і не наражати себе та своїх близьких на небезпеку. За можливості утримуйтесь від відвідування потенційно замінованих територій", – зазначив Олег Синєгубов.

За словами начальника ХОВА, сапери щодня працюють над знешкодженням ворожої вибухівки і метр за метром зачищують деокуповані території.

"Аби допомогти піротехнікам, кілька підприємств регіону спільно з обласною військовою адміністрацією, ДСНС, волонтерами та громадськими організаціями об'єдналися і створили машину для розмінування. Поки що цей механізм відтворений у єдиному екземплярі, але вже працює і показує ефективність. Ймовірно, у подальшому він отримає сертифікацію і буде запущений у серійне виробництво, що значно пришвидшить процес розмінування територій області. Пишаємося нашими захисниками, рятувальниками, саперами, винахідниками, волонтерами, людьми, які об'єднуються і спільно працюють на перемогу", – сказав Олег Синєгубов.

Як розповів керівник групи управління розмінуванням у Харківській області Максим Мельник, найбільш забрудненими вибухонебезпечними предметами є території, де проходила лінія бойових зіткнень із ворогом.

"Сьогодні ми приблизно знаємо, де в області розташовані протитанкові мінні поля, де загарбники будували укріплення та загородження. На жаль, маємо дуже велику кількість встановлених протипіхотних мін та хаотично розкиданих мін "Пелюсток", – розповів Максим Мельник.

За його словами, експериментальна протимінна машина має натискний принцип дії. Вона здатна знешкодити як протитанкову, так і протипіхотну міни, а також так звані "розтяжки".

"Завдяки таким механізмам, які у технічному плані не поступаються закордонним аналогам, маємо можливість працювати більш ефективно та безпечно. Ця машина роботизована, тобто нею керує оператор з безпечної відстані", – розповів Максим Мельник.


Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харківській області загинула дитина: подробиці

Попередньо встановлено, що 14-річний хлопець на велосипеді перевозив у пакеті невстановлений вибуховий пристрій, який здетонував. Неповнолітній отримав множинні осколкові поранення та помер на місці. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Поліції Харківської області.

Повідомлення про подію у селі Студенок Ізюмського району надійшло до поліції 17 травня близько 20:40. За адресою виїжджали слідчо-оперативна група, спеціалісти вибухотехнічного управління.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися