Випускні вечори у Харкові та області: що каже влада та експерт

У Харкові та області військова адміністрація рекомендує утриматися від проведення масових заходів.

Настав кінець навчального року по всій країні, а отже сотні випускників попрощаються зі школою здебільшого в онлайн-форматі. Чи має доцільність вручення атестатів про закінчення закладів загальної середньої освіти бути масовим та святковим у Харкові та області, журналіст сайту "Коментарі. Харків" запитала у Харківської обласної військової адміністрації та експерта.

На журналістський запит "Коментарів. Харків" у Департаменті науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації відповіли, що керівникам місцевих органів управління у сфері освіти рекомендовано утриматися від проведення масових заходів (урочистостей з нагоди закінчення навчального року, випускних вечорів тощо) та заборонити використання повітряних об’єктів (квадрокоптерів, дронів тощо), а також запуск повітряних кульок. Разом з цим у Департаменті зазначили, що з урахуванням безпекової ситуації, кожен заклад освіти може самостійно обрати формат вручення свідоцтв про освіту.

Політолог Аналітичного центру "Обсерваторія демократії" Антон Авксентьєв вважає, що в умовах воєнного стану та регулярних обстрілів прикордонної Харківської області рекомендація утриматися від урочистостей і масових зборів школярів виглядає доцільною.

Експерт зазначає, що загалом, на Харківщині через російські обстріли пошкоджено або зруйновано 38% від усіх навчальних закладів, і ані військова адміністрація, ані керівництво шкіл не можуть дати учням відповідні безпекові гарантії.

"Власне, саме тому навчальний процес усіх рівнів у Харкові з початком повномасштабної війни відбувається дистанційно, хоча мер Ігор Терехов 2 червня поділився планами розпочати новий навчальний рік "у комбінованому режимі".

Теоретично заклади освіти можуть проігнорувати рекомендацію від ХОВА, але частота повітряних тривог на Харківщині все одно не дозволить нормально провести масові заходи на відкритому просторі чи в звичайному приміщенні. Відповідно, такі заходи потребуватимуть спеціальних приміщень із великими обладнаними підвальними укриттями – абсолютна більшість шкіл власних подібних приміщень не мають. Домовитись про оренду тих небагатьох приміщень, які є у Харкові, змогли б лише поодинокі заклади освіти, і в цілому ситуація виглядала б непослідовно та несправедливо. Імовірно, департамент науки та освіти ХОВА видав рекомендацію, орієнтуючись на загальну ситуацію і можливості шкіл у регіоні. Аналогічну позицію зайняло і міністерство освіти та науки: заступник міністра Андрій Вітренко також не рекомендував проводити масові заходи в регіонах, де сам навчальний процес проводився дистанційно", – говорить Антон Авксентьєв.

Політолог зазначає, що окрім безпекової та технологічної складової, організація масових святкувань під час війни зачіпає і етичний аспект.

"Частина Харківської області залишається окупованою, в регіоні точаться бої, і його територія регулярно піддається обстрілам із людськими жертвами – масові гуляння чи святкування в такому контексті виглядали б дивно і недоречно. Так само недоречно, з огляду на економічну ситуацію, виглядали б статті витрат, які традиційно супроводжують випускні вечори. В 2022 році у Харкові навіть не виникало подібних дискусій, а їхня поява зараз є доволі неоднозначним сигналом чи то звикання суспільства до війни, чи то заплющення очей на те, що відбувається за кілька десятків кілометрів від Харкова", – наголошує експерт.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися