Чого варті нагороди у Харкові – думка експертів

Керівництво Харківської ОВА нагородило один з телеграм-каналів України двома знаковими нагородами.

Начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов нагородив команду українського телеграм-каналу "Труха" "за вагомий внесок у боротьбі на інформаційному фронті під час повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України". Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію каналу "Труха. Харків".

Також колективу телеграм-каналу було вручено медалі "За визволення Харківської області" та "За оборону міста-героя Харків".

З появою новини про нагородження адмінів даного телеграм-каналу відреагували і військові блогери, які воюють на передовій.

"Це плювок кожному, хто справді воює", – написав Бахмутський Демон.

"Немає слів, одне розчарування, максимальне знецінення медалі, зневага до військових", – написав Передович0к.

Чи можна такі нагороди "За визволення Харківської області" та "За оборону міста-героя Харків" давати адміністраторам телеграм-каналів взагалі, журналіст "Коментарів. Харків" запитала у експертів.

Ветеран російсько-української війни, депутат Харківської міської ради Артем Ревчук не розуміє, як можна давати та отримувати такі нагороди.

"Як можна брати медалі, які не заслужив на полі бою. Я особисто зі своїми побратимами брав участь в обороні, а потім і в контрнаступі в Харківській області. І ні в мене, ні в моїх побратимів таких медалей немає. Я вважаю, що в першу чергу такі нагороди мають отримувати звичайні солдати, які з перших годин, з перших днів боронять наше місто, звільнюють нашу область від загарбників", – підкреслює військовий.

Політолог Світлана Кушнір зазначає, що зараз в ході повномасштабної війни ставлення до нагород збоку влади, не лише обласної чи міської, але й державної – досить дивне.

"Ми вже неодноразово бачили, що не лише представники обласної влади, але й державних гілок влади, навіть військова розвідка, нагороджує людей, у яких суспільна, публічна репутація викликає багато питань. Я говорю зараз про Ксюшу Манекен, яка отримала нагороду від ГУР. Тоді виходить, що всі нагороди, які отримуються нашими військовослужбовцями і представниками Сил оборони України кров’ю, потом, інвалідністю, які виходять з пораненнями та роблять певні геройські вчинки, – їх нагороди вони рівнозначні?" – говорить експерт.

Світлана Кушнір зазначає, що такий підхід до нагород з боку влади – не те що нівелює, а зводить нанівець будь-яку державну нагороду та відзнаку як таку, що може громадянин України отримати за свій внесок в розвиток або захист нашої країни.

"До цього потрібно підходити досить обережно, виважено, з розумінням. Я розумію, чому телеграм-канал "Труха" був взагалі відзначений. Тому що це на сьогодні один з найбільших телеграм-каналів в Україні, який має найбільшу кількість відвідувань. Так, інформування і боротьба на інформаційному фронті – це значний внесок, але знову ж таки чи брав участь колектив телеграм-каналу у звільненні частини області чи обороні Харкова – певно, що ні", – підкреслює політолог.

Експерт зазначає, що справедливість і вага таких нагород втрачається, навіть якщо узяти військових журналістів, які на самому "нулі" виконують свої професійні обов’язки та зіставити з будь-яким інформаційним телеграм-каналом.

"Є певні морально-етичні сумніви, як ці нагороди – варто чи не варто давати – ще коли продовжується війна, і наступ, і безкінечні бої по всій лінії бойового зіткнення. Чи є ці нагороди своєчасними. Загальна рекомендація – наперед продумувати реакцію суспільства. Завжди зважати на вклад військовослужбовців, воєнних журналістів, блогерів, і в цьому великому колі зважати на внесок кожного", – підкреслює Світлана Кушнір.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися