У Харківській області хотіли збудувати міст за завищеними цінами – реакція Служби відновлення

Служба відновлення у Харківській області перерахує ціни на доставку бетону для відбудови мосту в Ізюмі

25 вересня видання "Наші гроші" оприлюднило інформацію щодо можливого завищення вартості постачання бетону для реконструкції мосту на км 626+260 траси М-03 Київ-Харків-Довжанський через річку Сіверський Донець. Видання посилалось на офіційні дані сайту Prozorro, де були опубліковані кошторисні ціни будматеріалів в контракті із ТОВ "Техно-Буд-Центр".

У звʼязку з цим було прийнято рішення про перевірку цін і логістичної складової доставки бетону до обʼєкта. Відповідний лист був направлений керівництву Харківської служби та підписаний наказ про проведення позапланового аудиту кошторису для встановлення ринкової вартості послуг. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Служби відновлення та розвитку в Харківській області.

На даний момент вже встановлено, що ціна на бетон у офіційному кошторисі ТОВ "Техно-Буд-Центр" дійсно перевищує ціну, яка була надана підряднику Службою відновлення Харківської області за результатом відповідного аналізу ринку.

Зокрема, Служба відновлення у Харківській області надала відпускні ціни на бетон відповідної марки для встановлення ціни у інвесторському кошторисі, які відповідають ринковим. Ціна на марку B25 W6 склала 2987 грн/м3, а B30 W6 – 3124 грн/м3 (без ПДВ). 

Водночас, логістична складова доставки до об’єкта була порахована відповідно до усереднених показників провізної плати, затверджених Мінінфраструктури. Вона визначає, що витрати на транспортування матеріалів обчислюють за середніми показниками вартості витрат на 1 т вантажу та середньою відстанню. Наразі вартість перевезення 1 м3 на 80 км дорівнює 2870,27 грн/м3 з ПДВ.

Оскільки за статистичними даними, ринок пропонує і нижчу ціну, ніж затверджена Мінінфраструктури, Агентство прийняло рішення про перевірку та за потреби – перерахунок ціни. 

Також у Службі зазначають, що вартість, яка була надана в оприлюдненому кошторисі, включає не тільки безпосередньо будматеріал та його доставку, а й загальновиробничі та адміністративні витрати по реалізації об'єкту. Це передбачено міжнародною системою CESMM, на яку Агентство відновлення перейшло у дорожньому будівництві. Це не впливає на вартість матеріалу, а лише включає прибуток та загальновиробничі витрати по об'єкту не окремою складовою, а у вартість робіт та послуг. 

За кошторисом, відпускна ціна одного кубометру становить 2 987,23 грн, доставка (117,2 км) – 2504,03 грн, всього кошторисна ціна – 5491,26 грн. Також в остаточну вартість включені загальновиробничі витрати – 549,13 грн, адміністративні витрати – 164,74 грн та прибуток – 11% - 604,04 грн. Відтак ціна, яку надав підрядник, дорівнює 6809,17 грн (без ПДВ).

Наразі перевірка кошторисів та ринкових цін триває. У разі, якщо її результати встановлять факт завищення ціни на будматеріали, Службою відновлення у Харківській області будуть вжиті відповідні заходи.

Агентство відновлення дякує громадськості та журналістам за надану інформацію та увагу до проєктів відбудови.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися