Сьогодні п’ятниця, 13-те: як магічне число може вплинути на харків’ян

Розсипана сіль та чорна кішка, яка перебігала дорогу: звідки пішли всі ці забобони

Сьогодні на календарі п’ятниці, 13 жовтня. Прикмети і забобони про це магічне поєднання дня та числа пішли здавна. Проте вірити в них чи провести цей день, як звичайний, вирішувати кожному самостійно.

Отже, найпопулярніші прикмети та забобони

Розсипати сіль – до сварки

У давнину сіль коштувала дорого, тож справді могла стати причиною конфлікту.

Дзеркало розбити – до негараздів

Забобон з'явився з тієї ж причини, як і сіль: велика ціна. У будинках дворян так лякали слуг, щоб ненароком не розбили цінні речі.

П’ятница, 13-те

На землях французького короля Філіпа IV, був багатий лицарський орден Тамплієрів. Монарх вирішив виправити своє фінансове становище за рахунок лицарів.

У п'ятницю, 13 жовтня 1307 р. Філіпп наказав заарештувати членів ордену за надуманим звинуваченням. Їх піддали тортурам і стратили. За переказами, магістр ордену прокляв тих, хто прийшов подивитись на його страту. І справді, багато хто, включаючи і короля, найближчим часом – померли.

Чорна кішка перейшла дорогу

У середньовічній Європі рознощиком чуми були щури, а поруч із ними завжди з’являлися й коти. Тому зустріч із кішкою означала, що десь поряд є й заразні щури. А чорний колір вважався кольором нечистої сили.

Зустріти жінку з пустими відрами – бути біді

Якщо жінка поверталася з пустими відрами, значить колодязь висох. А це, в свою чергу, означало що буде голод та не буде врожаю.

Не можна ходити під сходами, або під стовбами, так званими циганськими воротами, які зроблені літерою "Л"

Людям в середньовіччі своєю формою вони нагадували шибеницю. Тому, проходячи під сходами, або під такими стовпами, людина тим самим наближала свою смерть.

Не вірте в забобони, краще ходіть до церкви та вірте в ЗСУ! Все буде Україна!

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

"Ми входимо у важкий період" – Олег Синєгубов

Окупанти минулої ночі обстріляли Харків та район беспілотниками

У ніч на 12 жовтня Харків та Харківській район зазнали ударів ворожими безпілотниками. У Харкові було пошкоджено два приватні житлові будинки, інші удари прийшлися на Харківський район, де частково постраждала критична інфраструктура.

Про те, якою буде зима, розповів начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися