На Харківщині воду видобуватимуть за допомогою сонця

Проєкт реалізовуватимуть в Ізюмському районі

У Залимані Савинської громади Ізюмського району Харківської області реалізовують новий проєкт "Вода із сонця". Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію начальника Савинської селищної військової адміністрації Оксани Супрун.

Тим самим планують вирішити проблему забезпечення місцевих жителів питною водою, яка виникла внаслідок проведення на території села активних військових дій. 

"Залиман через обстріли російських військових залишився без води у квітні 2022 року. Наразі за рахунок фінансової підтримки у розмірі 2 мільйонів гривень із бюджету Донецької селищної ради вдалося полагодити свердловину.  МБО "Арче Нова" допомогла матеріалами на заміну 6,3 км водогону, БФ "Нью Вей" завершує монтаж нової водонапірної вежі. Усі цю роботи ведуть до головного – сонячна панель, встановлена на свердловині, генеруватиме енергію, яка забезпечуватиме водопостачання", - розповіла Оксана Супрун.

Навесні нинішнього року Савинська громада подала заявку на участь у конкурсі Харківської обласної ради "Разом в майбутнє". Проєкт був визнаний переможцем. Його вартість – близько 1 мільйона гривень. Згідно з умовами проведення конкурсу, він реалізується на умовах співфінансування: понад 600 тисяч гривень виділила Харківська обласна рада, більше 200 тисяч гривень склали кошти з місцевого бюджету, 40 тисяч гривень – фінансова підтримка БФ "Даруй добро".

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про перевірку якості води у Харківській області. Фахівці Держпродспоживслужби провели перевірки на об'ктах водопостачання та водовідведення. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ГУ ДПСС у Харківській області. Станом на 19 жовтня фахівцями спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування проведено комісійні перевірки: об’єктів централізованого водопостачання – 121, об’єктів децентралізованого водопостачання – 456, об’єктів водовідведення – 9.  Порушення виявлені на 121 (100%) об’єкті централізованого, 432 (94,7%) об’єктах децентралізованого водопостачання та на 5 об’єктах водовідведення (55,6%). З метою усунення виявлених порушень санітарного законодавства видано 116 приписів, направлено 257 листів з пропозиціями та відповідними роз’ясненнями до органів місцевого самоврядування та балансоутримувачів щодо усунення виявлених порушень, ініційовано проведення 24 засідань місцевих комісій з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій для розгляду питання забезпечення населення якісним питним водопостачанням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися