Державний кордон на Харківщині перетинають не тільки ДРГ: подробиці

Ведення бойових дій відобразилося на птахах, які живуть не тільки в Україні, а й в росії

Експерт із дослідження та охорони біологічного різноманіття Української природоохоронної групи Станіслав Вітер розповів про ситуацію в Харківській області. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію видання “Об'єктив”.

За його словами, внаслідок бойових дій на Харківщині могла суттєво зменшитися популяція філін – їх і до війни було лише п’ять-шість пар. Дві ділянки, де жили ці птахи, опинилися безпосередньо на лінії зіткнення у Дворічанському парку, на річці Оскіл.

Зараз можна лише припускати, скільки вціліло і чи не полетіли птахи з небезпечного місця.

Але навесні 2022 року орнітологи помітили, як групи птахів мігрували областю. Через бої налякані журавлі, які зазвичай гніздяться в Ізюмських лісах, полетіли вглиб Харківщини.

“І протягом травня-червня ми спостерігали по 7 – 10 особин, які кочували територією колишнього Зміївського району, вздовж річки Мож. Благо журавлі гучні, їх можна почути, і не обов’язково мінними полями лазити, щоб дізнатися, є вони чи ні”, – пояснив експерт.

Потім харківські орнітологи протягом 2022 року зустрічали пари червонокнижних скоп, які гніздилися, й пари чорних лелек біля Змієва. “Були у нас випадки появи тетерука в Харківській області, які зазвичай для нас не характерні. Тетеруки мігрували до нас з Росії перед війною – їх зігнав рух колон російських військових”, – розповів Станіслав Вітер.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харківській області оголосили земельні торги. Пропонується на продаж та в оренду дві земельні ділянки. Де на Харківщині продають землю, читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися