«Директор школи» при окупації Харківщини відбула покарання та працює у школі Харкова

Вироки “директорам шкіл” часів окупації Харківщини: рік умовно та звільнення з-під варти

Суд визнав винною директорку Кам`янської гімназії Дворічанської селищної ради за фактом колабораційної діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України) та призначив покарання – 6 місяців арешту з позбавленням права займати керівні посади у закладах освіти та посади в органах влади (зокрема в освітній сфері) на 10 років. Про це Харківському антикорупційному центру стало відомо з вироку Орджонікідзевського суду Харкова від 23 листопада, інформують "Коментарі. Харків".

Директорці зарахували перебування в СІЗО з 23 травня по 23 листопада 2023 року у загальний термін, а тому її було звільнено з-під варти в залі суду, у зв`язку із повним відбуттям основного покарання.

З даними ХАЦ, мова йде про Вікторію Войлокову.

picture

До повномасштабного російського вторгнення в Україну Войлокова кілька років була директоркою Кам’янської гімназії. За даними порталу "Youcontrol", Войлокова значиться директором цієї гімназії і станом на зараз. На даний момент вона проживає у Харкові у статусі ВПО та працює вчителем хімії у Харківській спеціалізованій школі №15 з поглибленим вивченням окремих предметів.

У вироку суду йдеться, що представники окупаційної адміністрації держави-агресора наприкінці червня – початку липня минулого року створили заклад освіти “Каменская гимназия ВГА Купянского района” на основі приміщень та матеріальних цінностей Кам`янської гімназії. В. о. директора цього “закладу освіти” була Вікторія Войлокова.

Жінка впроваджувала російські стандарти освіти з російською мовою навчання відповідно та особисто виплачувала вчителям зарплату рублями, про що твердить слідство. Також за вказівкою Войлокової в гімназії вилучали українську символіку, а вчителям початкових класів та української мови повідомили про те, що їм треба їхати на так звану “перекваліфікацію” до країни-агресора.

На початку навчального 2022 року до гімназії завезли російські підручники російського видавництва: “русский язык”, “История россии”, “Обществознание”, “Литературное чтение”, а також інші підручники, виготовлені на території рф, які Войлокова отримала особисто в окупаційній адміністрації держави-агресора.

Допитана в судовому засіданні Войлокова свою вину визнала повністю та щиро розкаялася. Просила суворо не карати.

А ось так званий “директор” Юрченківського ліцею Вовчанської міськради вироком Чугуївського міського суду отримав один рік умовного покарання із позбавленням права займати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування протягом 10 років.

За даними ХАЦ, мова йде про Артема Колесніка. Чоловік отримав обвинувачення за фактом колабораційної діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

Колеснік надав добровільну згоду представникам окупаційної адміністрації держави-агресора зайняти посаду директора в “государственной бюджетной организации “Юрченковская общеобразовательная школа” на базі приміщень Юрченківського ліцею.

Чоловік погодився на впровадження стандартів освіти росії з викладанням навчального процесу російською мовою у ліцеї, а також в середині серпня минулого року склав перелік учителів, які погодились працювати під керівництвом окупаційної влади і з виїздом на проходження “курсів підвищення кваліфікації” до міста Бєлгород російської федерації.

Під час обшуку в Юріченківському ліцеї слідчі вилучили 445 російських підручників, виданих за стандартами освіти держави-агресора. Книги завезли під час окупації.

Крім цього, як встановило слідство, Колеснік отримав від представника “відділу освіти” окупаційної адміністрації методичні рекомендації про організацію навчального процесу початкової та середньої школи за стандартами рф, зразки навчальних планів та інших документів.

picture

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харкові встановлюють спеціальні пішохідні переходи

Для захисту пішоходів від падіння снігу та бурульок у Харкові обладнають спеціальні переходи

У рамках підготовки до зими бригади КП "Харківське ремонтно-будівельне підприємство" встановлюють пішохідні переходи. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської міської ради.

Вони призначені для захисту пішоходів від падіння снігу та бурульок. Де встановили такі конструкції – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися