Експерти розповіли, що відбувається з комерційною нерухомістю в Харкові

Деякі власники знизили оренду на 100%

У Харкові за період жорсткого карантину з березня по травень 2020 року і далі постраждала найбільше торгова нерухомість, далі офісна та промислово-складська. Про це ряд експертів розповів виданню СтройОбзор.

Вони відзначають, що 90% торгових об'єктів не відвідувалися споживачами. Власники та орендарі практично припинили там будь-яку діяльність в них.

СтройОбзор зазначає, що підприємці зверталися до власників під час карантину з проханнями про перегляд умов плати за приміщення. Багато йшли назустріч і знижували вартість оренди від 20 до 100%. Частина власників залишила такі умови до вересня-грудня цього року. Однак, частина орендарів все-таки закрилася.

Експерти по комерційній нерухомості відзначають, що найменше за час пандемії в Харкові постраждали аптеки; продуктові магазини; служби доставлення; електронна комерція (інтернет-магазини); магазини для тварин. Більшість з них працювали в період жорсткого карантину.

А ось найбільше дісталося закладам громадського харчування; розважального сегмента; туристичним фірмам, особливо в березень-червень 2020 р.; fashion-індустрії - магазини одягу та взуття; магазини "секонд-хенд" і ін.

За квітень-липень поточного року кількість пропозицій з оренди торгових приміщень стало більше на 25-30%.

Як повідомляли "Харків. Коментарі "раніше, господарський суд Харківської області задовольнив позов про визнання незаконним договору купівлі-продажу нежитлових приміщень і їх повернення в комунальну власність. Нежитлові приміщення присвоїли за спрощеною процедурою і без проведення аукціону, що суперечить нормам чинного законодавства.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися