Вчені з Харкова зафіксували на Південному полюсі унікальне явище

Відколовся Woozle Hill

Харківські вчені, які зараз серед українського персоналу знаходяться на острові Галіндез, де розташована українська антарктична станція "Академік Вернадський", зареєстрували унікальне явище. Про це повідомляється на сторінці Національного антарктичного наукового центру в Facebook.

Відколовся край льодовика Woozle Hill. Скол такого масштабу відбувається вперше за всю історію людства.

"Трохи про сумне: на острові Галіндез, де розташована наша станція, від льодовика Woozle Hill відколовся край льоду. Досвідчені полярники кажуть, що в цьому районі скол такого масштабу відбувся вперше", - відзначили в науковому центрі.

Висота відкололася частини - близько 20 метрів, ширина - 5 метрів.

За даними фахівців, тріщину на місці відколу було видно вже давно, і вчені станції постійно спостерігали за льодовиком.

Як повідомляли "Харків. Коментарі "раніше, Харківські вчені з університету міського господарства створили аналог апарату штучної вентиляції легенів, який може допомогти в лікуванні пацієнтів з COVID-19. Як повідомив директор навчально-наукового інституту при університеті Ігор Білецький, ідея такого апарату належить Лондонському університету. За його словами, документи, за якими вчені відтворили генератор потоку тиску, харків'яни отримали безкоштовно. Для створення першої партії з 10 одиниць знадобилося три місяці. Вартість однієї моделі - близько 70 тисяч гривень, і першу партію вчені виготовили своїм коштом.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися