На Харківщині сильно переплатять за опалення в школах: Гроші підуть раніше судимому корупціонеру

У Харківській області закупили брикети для опалення в школах без аукціону

Управління освіти Чугуївської міської ради склало договір про покупку паливних брикетів вартістю 950,2 тис. Грн. Половину закупили без аукціону. Про це повідомили в Харківському антикорупційному центрі.

Відзначається, що гроші повинні піти для шкіл, які недавно увійшли до складу Чугуївської ОТГ. А це Великобабчанський НВК, Кам’яноярузький  НВК, Зарожненський НВК, Кочетоцький НВК.(НВК - це Навчально-виховний комплекс).

Ще 10 грудня управління освіти Чугуївської міської ради оголосило відкриті торги на покупку 396 т паливних брикетів і 110 наборів дров (дуб або ясен або граб) очікуваною вартістю в 1,885 млн. Грн. Проблема в тому, що один з потенційних учасників торгів оскаржив дискримінаційні вимоги тендерної документації, які прописав замовник. Зокрема, що нижче питома теплота згоряння брикету має бути не менше 4300 ккал / кг, хоча згідно з чинним ДСТУ показник повинен бути 4179,8 ккал / кг.

Засідання АМКУ призначили на 10 січня 2021 року, а торги припинили. Своєю чергою Чугуївська міськрада 30 грудня провела позачергове засідання місцевої комісії з питань ТЕБ та НС. Під час засідання вони прийшли до того, що припинення торгів може привести до розмерзання системи опалення в школах, що призведе до матеріальних збитків, а продовжувати освітній процес без опалення буде неможливо, через те, що паливних брикетів і дров у навчальних закладах залишилося тільки до 11.01.2021 року.

На підставі рішення комісії з питань ТЕБ та НС Управління освіти провело переговорну процедуру з ТОВ "Енергосклад" і уклали угоду без аукціону на придбання 200 т брикетів і 56 наборів деревини. Тобто більш ніж половина, від тих, що планували закупити на відкритих торгах. Вартість брикетів склала 4485 грн. / Т без ПДВ, а дров - 950 грн / складометр. Дана ціна значно вище за ринок: вартість брикетів з подібними характеристиками становить 3500 грн / т. Іншими словами управління освіти уклало угоду з переплатою.

Сам же договір вони уклали з Директором ТОВ "Енергосклад" В'ячеславом Офіем. Чоловіка у 2016 році судили за пропозицію хабаря військовому, який повинен був підписати документи про прийняття деревини. Проблема в тому, що вона не відповідала вимогам якості, визначеним в специфікації договору.

"11 січня колегія АМКУ прийняла рішення, що умови тендерної документації, яку виклав управління освіти були дискримінаційними та постановили їх усунути. Тобто, управління прописав тендерну документацію з дискримінаційними умовами під конкретного постачальника, а коли ці вимоги були оскаржені, то в міськраді вирішили підписати угоду на придбання цінних брикетів взагалі без тендеру. В управлінні освіти представнику ХАЦ повідомили, що постачальника вибрали того, який займався постачанням брикетів для цих шкіл торік і за тією ж ціною ", - уточнили в повідомленні.

Раніше "Коментарі" розповіли про харківську лікарню, яка закупила сир по завищеній ціні.




Вольдемар

16 січня 2021, 05:46

Покупка и монтаж твердотопливного котла - выгодный экономный вариант автономной и энергонезависимой системы отопления http://tepllo.pp.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися