У Харкові покажуть інклюзивний спектакль та виставу для дітей з сурдоперекладом та тифлокоментарем

У Харкові з четверга по суботу можна буде подивитися інклюзивний спектакль

У Харкові з 18 по 20 березня пройде Інклюзивний фестиваль "Взаємодія". Про це повідомили на сторінці Facebook Благодійного фонду "інтеграція", який є організатором фестивалю.

Як розповіла Президент Благодійного фонду Олена Шингарьова, фестиваль буде триденним. Перший день заходу - це форум. Він буде присвячений цифровій інклюзії, доступності закладів культури для різних інклюзивних груп.

"Форум носитиме освітній, навчальний характер. До Харкова приїдуть кращі фахівці з України, які розкажуть про те, як зробити доступними web-ресурси, визначити чинний рівень доступності установ та підвищити його. Також буде лекція по створенню тифлокоментарів для представників закладів культури", - зазначила Олена Шингарьова.

Другий та третій день - це інклюзивні спектаклі. Зокрема, 19 березня в кінотеатрі  ½ до показу буде представлена відеоверсія вистави "12 Офелія" - перша постановка п'єси Каридад Свич в Україні, сиквел шекспірівського "Гамлета", продовження історії, розказаної вже з точки зору сучасної жінки.

Особливість вистави на сцені Харківського національного академічного театру опери та балету в тому, що в постановці беруть участь актори Харківської інклюзивної театральної студії та актори театру "Арабески". За режисерським задумом Світлани Олешко, кожну роль одночасно виконуватимуть два актори.

"Цей спектакль покликаний показати, що люди з інвалідністю можуть бути не тільки споживачами культурного продукту, а й брати активну участь в його створенні. Актори з інвалідністю на одній сцені з професійними акторами без фізичних обмежень, на нашу думку, - це прояв інклюзії в театрі ", - розповіла Президент фонду.

Фіналом фестивалю стане музична казка для дітей "Неймовірні" пригоди Пеппі Довгапанчоха ", яка пройде 20 березня в Харківському театрі дітей та юнацтва. Вистава йтиме з перекладом на жестову мову та тифлокоментарем. За словами організаторів, він стане доступним для глядачів з вадами слуху та зору. А безбар'єрна архітектура ТЮГу дозволить відвідати спектакль та глядачам на інвалідних кріслах.

В цілому ж, на думку організаторів, мета фестивалю - зробити театри, музеї, бібліотеки більш доступними для людей з інвалідністю. А театр без кордонів, як художньо-духовна цінність, зможе об'єднати всіх представників соціуму.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися