У Харкові помер видатний фізик, який вивчав нове явище в науці

Колектив ХНУРЕ та команда Коментарів висловлюють глибоку скорботу та співчуття рідним, близьким та колегам Анатолія Івановича Биха

На 82 році життя зупинилося серце у видатного вченого, доктора фізико-математичних наук, професора кафедри біомедичної інженерії Харківського національного університету радіоелектроніки Анатолія Івановича Биха. Про це повідомили в пресслужбі ХНУРЕ.

d-dZx6453T6p0MuPx4kwT-Kn2.png

Відзначається, що чоловік почав свою педагогічну діяльність ще в 1966 році. Він читав кілька курсів, а також розробив та впровадив нові - оптоелектроніка, фізичні основи функціональної електроніки. Брав активну участь у створенні першої в Україні спеціальності - електронна медична апаратура. З 1996 по 2017 рік був завідувачем кафедри першої в Україні спеціальності "Біомедична інженерія".

Анатолій Бих був засновником наукового напряму в галузі рідиннофазової електроніки — оптохемотроніки. Його наукова школа з дослідження нового фізичного явища — електрохемілюмінесценції (ЕХЛ) — існує з 1968 р. Під керівництвом вченого розроблено теоретичні основи ЕХЛ, методи перетворення, зберігання, перероблення й передавання інформації, а також ЕХЛ-аналізатори рідин і твердих електропровідних тіл.

З 2002 року, під керівництвом академіка Биха проводилися міжнародні конференції "Проблеми біомедінженерії. Наука і технології" в межах Міжнародного радіоелектронного форуму. Протягом багатьох років науковець також був заступником голови НМК "Біомедична інженерія", заступником голови й членом спеціалізованих учених рад із захисту докторських і кандидатських дисертацій.

У науковому доробку професора Анатолія Биха – понад 320 наукових і науково-методичних робіт, з них 6 монографій, 9 навчальних посібників в галузі електротехніки та електроніки.

Вагомі внески Анатолія Івановича у розвиток української науки відзначені багатьма нагородами: почесними знаками МОН України "Відмінник освіти України" й "За наукові досягнення", дипломами "Переможець конкурсу ХНУРЕ — найкращий за фахом", почесними грамотами Верховної Ради України, МОН України, а також НАМН України.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися