Як небайдужі харків'яни рятували річку Уда: очистили від купи пляшок і сміття (фото, відео)

У річці за довгий час утворився 30-метровий острівець з пляшок і встиг порости бур'янами

Харківські волонтери вже більше ніж місяць прибирають сміття на Салтівці, а сьогодні відправилися на масштабний суботник - рятувати річку Уда. Про благородної ініціативи харків'ян розповідають в харківських телеграм каналах.

На початку травня в місцевих соцмережах активно поширилося відео, де видно, що річка Уда, яка протікає в смт Бабаї Харківського району, страждає від байдужості місцевих жителів і ризикує перетворитися на отруйну болото.

Там через недбалість людей, які відпочивають на природі, і просто жителів, які не звикли викидати сміття в належних місцях, прямо посеред річки від берега до берега утворився острівець 30-метрової площі, що повністю складається з пластикових і скляних пляшок, пакетів та іншого сміття. Острівець так довго і надійно утворювався на річці, що на ньому вже почала проростати трава і бур'яни.

Харківські волонтери кинули клич всім небайдужим прийти та врятувати річку. І небайдужі прийшли: чоловіки, жінки різного віку, діти принесли інвентар, надувні гумові човни, сачки і мотузки.

З річки витягли поламані дерева, які також захаращували дно річки, за їх гілки "трималися" пляшки. Сміття, яке дістали з річки, з пластикового острівця і найближчих берегів, була велика кількість: безліч величезних мішків.


Для довідки: організатори рятувальної операції - волонтери, які об'єдналися заради того, щоб зробити чистішим і зеленим власний район. Вони існують як об'єднання небайдужих жителів району, створили в Телеграмі групу "Благоустрій | Салтівка", в якій обговорюють фронт необхідних робіт, домовляються про час та місце збирання і висадки дерев. Люди запевняють, що не мають жодних стосунків з політичними силами, й нікому з політиків не дозволять піаритися на своїй ініціативі. В їх роботі їм допомагають і двірники, і працівники ЖЕКів та комунальних служб - надають інвентар, техніку для вивезення сміття та людей.

Раніше "Коментарі" вже розповідали про ці активістів, вони прибирають кожен день, тоді, коли є вільний час, і планують очистити, озеленити свій район, висадити фруктові дерева і чагарники, і сподіваються, що до їхньої ініціативи приєднаються й інші райони міста, щоб зробити Харків чистим і зеленим.



Дмитрий

15 травня 2021, 18:45

"Благоустройство | Салтовка" — это совсем другая история... Группа называется "Экоакция — "Чистые Уды"" и создал её один человек — Артём Приходько.

Элеонора

15 травня 2021, 16:56

Есть ещё ЛЮДИ!! Спасибо.

Альберт

15 травня 2021, 16:00

Спасибо Вам большое. Вы-большие молодцы!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися