На Харківщині третій тиждень поспіль чистять річку від сміття

У Харківській області проходить суботник

У Харківській області, а саме в Бабаях люди знову вийшли чистити річку Уди від сміття. Відповідний пост опублікував екоактивісти Артем Приходько у себе в Instagram.

За словами волонтера, люди виходять вже третю суботу поспіль. Люди збираються прибрати два великих острови зі сміття. Всього активісти зібрали до 2 тонн пластика та 3 тонни деревини.

ZK0O9R74z9EUMZjYwUuQb0IVO.jpg

Нагадаємо, люди на Удах збираються з 15 травня і прибирають цілий острівець зі сміття площею від 30 до 50 метрів. За словами активістів, під час першого етапу збирання, яке відбулося 15 травня, з річки вилучили величезну купу пластику вагою 312 кг. Крім пластикових пляшок, зі сміттєвого острівця витягли 1449 кг битих скляних пляшок, 2 тонни дрібного пластику та 4-5 тонн повалених дерев, через які пляшки затримувалися на місці та утворювали острови.

Активісти стверджують, що цей обсяг сміття - лише половина від одного сміттєвого острівця. Їм вже навіть дали назви: Острів №1, Острів №2, Острів №3 та Острів № 4.

Після цього люди зібралися 22 травня. Цього разу прийшло вже 50 осіб, зате волонтери врахували минулі помилки та підготувалися краще. Було більше гумових човнів, активісти купили рибальські чоботи-заброди, захисні костюми, кошики та мішки для сміття, а також орендували кран-маніпулятор, щоб витягувати з води великі колоди - це було неможливо зробити голими руками.

"Виявилося, що на це зовсім не потрібні шалені бюджети. Наша акція 22 травня обійшлася в 10 тисяч гривень, з урахуванням всього, що ми закупили, і оренди маніпулятора. У нас жартували тоді, що якби це йшло через державу, це коштувало б мільйони", - говорить Артем.

До ініціативи товариства приєдналися і влади. У Височанської громаді, в яку входять Бабаї, на прибирання відрядили трактор.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися