З окремою душовою та інтернетом: у яких умовах відбуває покарання винуватиця ДТП у Харкові Зайцева (ФОТО)

Зайцева спільно з ще однією засудженою працюють на ділянці української вишивки

18 жовтня 2017 року Україну потрясла звістка про смертельну ДТП у Харкові за участю 20-річної Олени Зайцевої. В результаті дівчину було засуджено до 10 років позбавлення волі. З вересня 2019 року винуватця аварії утримується у Покровському виправному центрі №79. Його директор Інна Міцюк розповіла виданню OBOZREVATEL про умови, у яких Зайцева відбуває покарання.

Міцюк наголосила, що на території центру є два режими: позбавлення волі та обмеження волі.

"Зайцева відбуває покарання в секторі мінімального рівня безпеки для засуджених до позбавлення волі. Це сектор з окремим входом та своїм прогулянковим двориком, кімнатою для прийому їжі, душовою тощо".

У свою чергу засуджені можуть вільно пересуватися тільки своїм двориком, а так - у супроводі молодших інспекторів (в лазню, на роботу, на обід).

Комната, где живет Зайцева - фото администрации центра

Міцюк зазначила, що на даний момент у цьому секторі відбувають покарання 12 осіб, 11 із яких (як і Зайцева) за дорожньо-транспортні пригоди.

За словами директора виправного центру, у секторі позбавлення волі заборонено користуватись мобільними телефонами. Тому Зайцева, як і інші жінки, здійснює дзвінки у черговій частині – під наглядом адміністрації. Однак засуджені можуть користуватися інтернетом, наприклад, спілкуватися з рідними через Skype.

"Жінки відвідують загальнодоступні сайти (наприклад, ресурси новин) – крім порноресурсів та інших заборонених. Також вони не можуть користуватися соціальними мережами", - додає Міцюк.

Де працює і скільки заробляє Зайцева

Зайцева спільно із ще однією засудженою працюють на ділянці української вишивки. Вироби виконуються на замовлення. Так, її зарплата становить близько 1800 – 3000 гривень, залежно від ціни виробу. Із заробітної плати засуджених йде утримання потерпілим.

"Засуджені не на ставці, у них відрядна оплата праці. Із зарплати утримують прибутковий податок, військовий збір, а також за харчування, комунально-побутові умови... Наприклад, триразове харчування у нашому виправному центрі коштує 30-35 гривень на день. Це недорого, де у великому місті можна поїсти за такі гроші?", - продовжує Міцюк.

Хто приїжджає на побачення
Директор виправного центру наголошує, що Олену Зайцеву відвідують родичі. Кілька разів приїжджала бабуся, але переважно до винуватиці ДТП їздить мати.

"Що стосується, чи дружить з кимось Зайцева чи ні - тут справжньої дружби бути не може. Тут можна і потрібно просто спілкуватися - не закриватися, не бути ізгоєм. А в душу пускати - цього тут робити не треба, бо це не те місце ", - зазначає Міцюк.

Крім того, вона зазначає, що до Зайцевої не ставляться як до "мажорки" ні з боку адміністрації, ні з боку в'язнів. Це стосується й випадків, коли засуджений хворіє. За словами Міцюк, незалежно від того, чи має він фінанси чи ні, "возяться з усіма однаково".

Раніше "Коментарі" писали, що адвокат розповів, що чекає на 16-річного водія, який будував ДТП у Харкові.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися