Виробництво молока у Харківській області скорочується: галузь дійшла до критичної точки

Особливих змін у динаміці до кінця 2021 року очікувати не варто

За рік виробництво молока у Харківській області скоротилося на 20%. Такий показник – найбільший серед усіх регіонів країни. Такими даними поділилася аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька, передає "Город Х".

Виробничі обсяги скоротилися у всій Україні. Протягом 10 місяців 2021 року загальний надій становив 7 млн ​​528,4 тисячі тонн, що на 6% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

У промисловому секторі сільськогосподарські підприємства забезпечили 2 млн 305,8 тисяч тонн молока-сировини, що на 0,6% менше, ніж у такий же період у 2020 році.

Основною причиною аналітик називає зменшення надоїв у господарствах мешканців. Усього їм вдалося надоїти 5 млн 222,6 тисячі тонн молока. Цей показник на 7,2% менший, ніж у 2020 році.

Лінецька наголосила, що особливих змін у динаміці до кінця 2021 року можна не очікувати. На думку фахівця, річне падіння виробничих обсягів, ймовірно, залишиться в межах 5-6%. Промисловий сектор продемонструє стабільність виробництва. А ось домогосподарства закінчать рік із значним мінусом у межах 8-8,5%.

"Події майбутнього року залежатимуть, як ніколи, від урядових рішень. Галузь дійшла до тієї критичної точки, коли без ухвалення впливових підтримуючих дій далі руху немає. Насамперед потрібно вирішувати питання податкового навантаження, як на товаровиробників, так і на споживачів, та збільшувати дотування галузі скотарства та молокопереробки", - зазначає аналітик.

Раніше "Коментарі" писали, що на Харківщині припинили незаконне виробництво молочної продукції. 




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися