У харківських супермаркетах безплатні пакетики стануть платними

В Україні доведеться платити за пластикові пакети

В Україні з 10 грудня набирає чинності закон №1489-IX "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України". Від сьогодні за пластикові пакетики, в які зазвичай кладуть овочі та фрукти, доведеться платити. Про це розповіли у Міністерстві захисту навколишнього середовища та природних ресурсів.

Тепер у всіх магазинах, закладах харчування та сфері надання послуг не можна безплатно розповсюджувати пластикові пакети, а тільки біорозкладні та надтонкі пластикові. За порушення закону передбачено адміністративно-господарські санкції. Дані нововведення нібито мають запобігти утворенню пластикових відходів.

Варто зазначити, що такі заборони встановлювали в інших державах. Так, у Туреччині вже за перший рік заборони пластикових пакетів люди стали використовувати їх на 75% рідше, а це заощадило 150 тисяч тонн пластику. В Ірландії за такий самий період попит на пластикові пакети знизився загалом на 90%.

"Насправді немає безплатних пакетів. Ціна за пакети, які нібито можна взяти безплатно, закладається у вартість середнього чека. Тож берете ви пакети в магазині чи ні, ви все одно за них платите. Тепер платитимемо лише за те, що використовуємо. Для себе я вирішив, що використання екосумки - це дешевше, ніж щоразу купувати пластиковий пакет", - розповів в.о. міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Руслан Стрілець та зазначив, що біорозкладний пакет розкладається від 1 до 4 місяців.

Нагадаємо, Харківська область у міру забрудненості знаходиться на першому місці серед областей усієї України. За 2020 рік екоінспекція знайшла в країні 2144 стихійні звалища. З цієї кількості прибрали лише 60%. Порушникам вимог природоохоронного законодавства виписали штрафи у розмірі 100 мільйонів гривень. У Харківській області знайшли 451 звалище.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися