Андрій Спаський: ХАЗ лідер із зарплатних боргів в Україні

На харківському підприємстві жахливі борги із зарплат

Харківський авіаційний завод посідає перше місце із зарплатних боргів в Україні. Про це на своїй сторінці у Facebook, посилаючись на дані Державної служби статистики, написав член політради ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ – ЗА ЖИТТЯ, депутат Харківської міської ради Андрій Спаський.

vHMK6xaUZtYpq_dHiFVI5wLAC.jpg

"Нещодавно завод був дуже конкурентоспроможним, виробляв цілком пристойні літаки АН-74 і по праву вважався гордістю України. Але зараз, враховуючи, до якого жалюгідного стану його довели, це швидше ганьба країни", — заявив Андрій Спаський.

За даними Держстату, Харківський авіазавод має найбільшу зарплатну заборгованість по країні – 273,1 млн грн. Депутат міськради також нагадав про слова ексгубернатора Олександра Скакуна, який повідомив, що завод також має кредитний борг - 1,5 млрд грн, і державний борг - 2,5 млрд грн.

"ХАЗ у нинішньому стані – це бездонна чорна діра, яка відлякує потенційних інвесторів. Так, "слуги" вже задекларували зацікавленість у відродженні підприємства. Але, знаючи рівень їхнього "професіоналізму" та вміння викрутити будь-яку кризу на свою користь, є підозра, що десь у глибині душі найкращим виходом із ситуації вони бачать не відновлення підприємства, а його повне зникнення", — зазначив депутат Спаський.

Згідно зі статистичними даними, велика заборгованість і за заводом імені Малишева - не виплатили зарплат на суму 18 млн грн. На підприємстві наголосили, що причиною заборгованості є відсутність замовлень. Останнє велике замовлення було у 2018 році. Заборгованість із заробітної плати в країні – понад 4 млрд грн, повідомляють у службі статистики. З початку року вона зросла на 53,4%.

"Найбільші заборгованості із зарплати зафіксовані у найважливіших, з огляду на поточну економічну ситуацію, галузях життєдіяльності держави – оборонної, вугільної, промислової. І, як не прикро, це найпоказовіші маркери ставлення нинішньої влади до своїх головних ресурсів, які забезпечують незалежність країни в такий нестабільний час", — заявив Андрій Спаський.

За даними статистики на 1 листопада 2021 року, дніпровський завод "Південмаш" (ракетно-космічна галузь) заборгував співробітникам 163,3 млн грн. Найстаріше підприємство оборонпрому – "Шосткинський казенний завод "Зірка" – має зарплатний борг 49 млн грн. Ще одне стратегічно важливе підприємство "Науково-дослідний інститут Квант" - борг 116 млн грн. Заборгованість є і перед працівниками шахт – загальна сума зарплатного боргу перед працівниками вугільної промисловості по Україні – 2,34 млрд грн.

"У списках боржників понад 840 підприємств – хлібозаводи, облавтодори, і лікувальні заклади, і заводи, і фабрики, і багато інших. Так, кожен боржник має свою історію, свої обставини, свої виправдання, свої надії. Проблема в тому, що ці борги щомісяця зростають. Якби зменшувалися, то можна було б сказати, що влада у цьому питанні ефективна, щось думає, намагається, але цього не відбувається", — резюмував Андрій Спаський.

Нагадаємо, у Харкові 16 квітня звільнили генерального директора державного авіаційного виробничого підприємства Сергія Задорожного. Вже 17 квітня на його місце прийшов 56-річний Олександр Кривоконь. Чоловік із 2017 по 2018 роки керував державним підприємством "Антонов".



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися