У Харкові активісти з Нацкорпуса запалили фаєри в пам'ять героїв бою під Крутами

В Україні вшанували пам'ять студентів, які загинули від рук більшовиків

Харківські активісти запалили фаєри на мосту над Клочківським спуском. Відповідні фотографії вони опублікували в соцмережах.

Відзначається, що акція пройшла на честь пам'яті Героїв Крут, які воювали з радянською армією саме 29 січня. У Києві президент Володимир Зеленський поклав квіти до пам'ятного хреста Героям Крут на Аскольдовій могилі. Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

"Для України зараз і понад сто років тому загроза однакова. Захисники держави виконували в бою під Крутами по суті ту ж задачу, що і зараз військові під Мар'їнкою. Хоча умови неоднакові - ми тепер, дійсно, сильніше. Наші мрії вже трохи інші, тому що у нас багато чого з того, про що в 1918-му попередні покоління і думати не сміли ", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути (між Бахмачем та Ніжином). Українські сили налічували близько 1000 осіб та складалися зі старшин й курсантів 1-ї Київської військової школи ім. Б.Хмельницького, 115-130 студентів першої сотні Студентського куреня і добровольців з Вільного козацтва ("Курінь смерті"). Сили більшовиків перевершували їх в кілька разів: близько 6 тис. Солдатів та балтійських матросів, безпосередню участь в бою взяли до 3 тис. Бійців. Бій під Крутами закінчився організованим відступом українських частин на поїзді. Втрати українців, за різними даними, склали від 80 до 100 загиблих. На думку дослідників, загальні втрати ворога могли становити до 1500 убитих та поранених. Відзначається, що більшовики взяли в полон 7 поранених студентів, а після спіймали ще 27 студентів, які заблукали в темряві. Всіх їх катували, а після вбили в знак помсти за загибель радянський солдат.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися