Жителям Харкова та області розповіли, яке насіння може бути небезпечним

В Україні заборонено промислове виробництво та введення в обіг ГМО до їх державної реєстрації

На полицях магазинів можна побачити велику кількість насіння сільськогосподарських культур, які мають високу врожайність, стійкі до хвороб та різних груп гербіцидів. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області.

Таке різноманіття може викликати підозру, що представлені сорти можуть бути створені на основі генетично модифікованих організмів (ГМО). У службі запевнили, що промислове виробництво та введення в обіг ГМО до їх державної реєстрації на території України заборонено. І станом на лютий 2023 року жодного сорту до Державного реєстру ГМО поки не включено. В Україні використання ГМО регулюється законом України “Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів”. Відповідно до документа використання ГМО у відкритій системі може бути тільки при наявності методів і методик їх ідентифікації, розроблених за міжнародними стандартами та затверджених в установленому порядку в Україні. Заборонено вивільнення у навколишнє природне середовище ГМО без оцінки впливу на довкілля та до їх державної реєстрації. А реєструвати можна тільки з метою державної апробації (випробовувань).Також забороняється промислове виробництво та введення в обіг ГМО й продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації.

У Держпродспоживслужби порадили споживачам перед придбанням насіння переконатися, що воно дійсно було вирощене з дотриманням всіх методик та передбаченої технології використання. А найголовніше – не нашкодить здоров’ю людей та навколишньому середовищу.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харківській області можуть з'явитися у продажу суміш морепродуктів, у якій перевищений допустимий рівень кадмію.




Джерело: https://t.me/khdpssgovua
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися