На полицях магазинів Харкова та області може з'явитися небезпечна крупа

Речовини кадмію завдають шкоди травної та дихальної системи, а також вражають нервову систему

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області отримало інформаційне повідомлення стосовно виявлення перевищення допустимого рівня кадмію в рисі для ризото. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Держпродспоживслужби.

Крупу експортували з Італії до України. Виробником виступає: Sapori Nostrani di Giorgio Turco, Italy. Трейдер: WB Polska Sp. z o.o., Poland. Одержувач: ТзОВ “БЮРО ВИН”, вул. Мечникова, 9, м. Київ, 01021.  Партія: №СВО122.

Оператори ринку зобов’язані звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області чи структурних підрозділів у разі виявлення продукту в обігу.

Варто зазначити, що метал кадмій практично не шкідливий. Небезпечними є його сполуки, особливо ті, які розчиняються у воді. Такі речовини можуть потрапити в організм через стравохід або органи дихання. При попаданні в організм, речовини кадмію завдають шкоди травної та дихальної системи, а також вражають нервову систему.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у 2022 році у Харківській області спеціалісти провели спектрометричні дослідження 65 зразків харчових продуктів. Радіаційно-дозиметричний контроль - це система вимірювань і розрахунків, що спрямовані на оцінку доз опромінення окремих осіб чи груп людей. Контроль харчових продуктів проводиться за такими параметрами, як питома активність техногенних радіонуклідів, що містяться в них, а саме цезію-137 та стронцію-90. 

За висновками вчених, понад 70% природної радіації, що накопичується людиною, припадає саме на харчові продукти та воду. Спеціалісти довели, що шкода від вживання харчових продуктів, у яких вміст радіонуклідів перевищує допустимі рівні, більша ніж від зовнішнього випромінювання.




Helena

2 березня 2023, 12:30

Dear Editor, please verify: the Italian company name is incorrect. Here is the updated link of the State Department of Ukraine which corrected the company name. https://www.facebook.com/Dpssternopil/posts/pfbid0hWo6VuKiYcyqh5GKaHjX5JST2hC5EwUbg7JdBXdR2HyCb74mGnjac9fgq67n3pgl Please update your article and delete the wrong company name, thank you!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися