У Харкові та області перевірили продукти на наявність радіації: результати

Шкода від вживання харчових продуктів, у яких вміст радіонуклідів перевищує допустимі рівні, більша ніж від зовнішнього випромінювання

У 2022 році у Харківській області спеціалісти провели спектрометричні дослідження 65 зразків харчових продуктів. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ  МОЗ”.

В установі розповіли, що радіаційно-дозиметричний контроль - це система вимірювань і розрахунків, що спрямовані на оцінку доз опромінення окремих осіб чи груп людей.

Контроль харчових продуктів проводиться за такими параметрами, як питома активність техногенних радіонуклідів, що містяться в них, а саме цезію-137 та стронцію-90. 

За висновками вчених, понад 70% природної радіації, що накопичується людиною, припадає саме на харчові продукти та воду. Спеціалісти довели, що шкода від вживання харчових продуктів, у яких вміст радіонуклідів перевищує допустимі рівні, більша ніж від зовнішнього випромінювання.

У державній установі повідомили, що у перевірених зразках харчових продуктів не виявили перевищення рівнів радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90. 

"Інформуємо, що  юридичні та фізичні особи для проведення радіологічних досліджень будівельних матеріалів, харчових продуктів, лікарської сировини, дозиметричних досліджень з визначення “гамма-фону”, вмісту радону в приміщеннях можуть звернутися до ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ”, - зазначили в установі. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що на полицях магазинів можна побачити велику кількість насіння сільськогосподарських культур, які мають високу врожайність, стійкі до хвороб та різних груп гербіцидів. Таке різноманіття може викликати підозру, що представлені сорти можуть бути створені на основі генетично модифікованих організмів (ГМО). У службі запевнили, що промислове виробництво та введення в обіг ГМО до їх державної реєстрації на території України заборонено. І станом на лютий 2023 року жодного сорту до Державного реєстру ГМО поки не включено.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися