Для ВПО можуть змінити умови погашення кредитів: що відомо

Уряду запропонували ввести обов’язкову реструктуризацію за договорами про споживчий кредит для громадян

Кабмін підтримав законопроєкти, які передбачають полегшення умов погашення кредитів. Ці документи стосуються громадян, які проживають або виїхали з територій ведення бойових дій чи ТОТ. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

У відомстві розповіли, що виявили проблему нарахування непропорційно великих процентів за кредити, які отримали люди, що проживають на територіях, уражених війною, або ВПО.

На період воєнного стану у відомстві запропонували ввести обов’язкову реструктуризацію за договорами про споживчий кредит для громадян, які:

  • перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи,

  • постійно проживають або виїхали з території, на якій ведуться (велися) бойові дії, або ТОТ.

Громадяни зможуть скористатися механізмом реструктуризації, якщо:

  • єдиним джерелом доходу споживача і членів його сім’ї є державна та соціальна матеріальна допомога та/або пенсія чи благодійна допомога;

  • споживач або член його сім’ї є особою з інвалідністю внаслідок війни, а сукупний розмір доходу сім’ї не перевищує розміру двох мінімальних заробітних плат.

Крім того, у документі передбачені обмеження для діяльності колекторських компаній. У законопроєкті прописано, що на період воєнного стану і протягом 30 днів після дня його припинення кредитору та колекторській компанії заборонено здійснювати заходи з врегулювання простроченої заборгованості щодо споживачів.

Ухвалені на засіданні Кабміну законопроєкти найближчим часом будуть внесені до Верховної Ради.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, хто буде отримувати соціальну допомогу у 2023 році.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися