Жителів Харкова та області попередили про продукт з небезпечним вірусом: подробиці

Продукт експортували з Франції до України

Держпродспоживслужба отримала інформаційне повідомлення про виявлення  норовірусу в устрицях (Crassostrea gigas). Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.

Повідомлення надійшло від системи швидкого реагування по харчових продуктах та кормах (RASFF). Продукт експортували з Франції до України. Виробником вказана компанія Les jardins ostréicoles de tatihou, France. Пакувальник - Friulpesca SRL, Italy. Одержувач - ТзОВ “МЕТРО Кеш енд Кері Україна”, пр. Петра Григоренка, 43, м. Київ. Небезпечні продукти у партіях №368231, 368198, 368230, 368090, 6596-08, 6596-10, 6596-09.

У разі виявлення вказаного вантажу в обігу оператори ринку повинна проінформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області чи структурні підрозділи.

Норовіруси спричинюють 6–17 % випадків гострих кишкових інфекцій. Потрапляючи в організм, патоген негативно впливає на моторику шлунка. Найчастіше запалюється тонка кишка, рідше — вірус вражає товстий кишківник.

Початок захворювання протікає в гострій формі — з'являється діарея та блювота, виникає інтоксикація організму.

Інкубаційний період триває до 48 годин, симптоми норовірусу проявляються гостро. У перші години активується неспецифічний імунітет. Через 3-4 дні відбувається вироблення антитіл. Стійкий імунітет не виробляється, тому вже через 2 місяці пацієнт може заразитися знову. Особи, старші за 65 років, піддаються найбільшому ризику смерті від норовірусної інфекції, а діти віком до 5 років мають найвищі показники симптомної захворюваності.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що жителів Харкова та області попереджали про небезпечні морепродукти.




Джерело: https://kh-consumer.gov.ua
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися