Харків'ян попередили про нову загрозу

Протягом 72 годин після укусу кліща можна випити антибіотик

Навесні розпочинається сезон активності небезпечних переносників інфекційних хвороб, насамперед кліщів. Виражені піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні. Кліщі можуть потрапити на людину у будь-який час дня і ночі, у будь-яку погоду. У Департаменті охорони здоров’я розповіли, як уберегтися від укусів кліщів та що робити, якщо все ж не вдалося. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської міської ради. 

Харків'янам радять під час відпочинку на природі одягати максимально закритий одяг світлого кольору, на якому легше помітити кліща. Також варто використовувати спеціальні засоби захисту. Кожні дві години необхідно оглядати себе на наявність кліща. Ретельнішу перевірку обов'язково зробити вдома після прогулянки.

Якщо вкусив кліщ, не можна мазати його олією/лаком/вазеліном. Також не треба крутити його руками чи випалювати. Викрутити кліща можна пінцетом з гострими кінчиками або спеціальною ручкою-ласо.

“Щоб знизити ризик появи хвороби Лайма протягом 72 годин після укусу, можна випити антибіотик - 1 таблетку доксицикліну. Це особливо необхідно, якщо кліщ пробув у тілі понад 36 годин. Однак перед тим як приймати ліки, треба обов’язково порадитися з лікарем”, - зауважили у міській раді. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харкові на станції метро працівники поліції зупинили для перевірки 40-річного харків’янина. У чоловіка виявили наркотичну речовину “солі”. У поліції зазначили, що відповідно до цього факту проводяться невідкладні слідчі дії.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися