У Харкові та області перевірили харчові продукти: що виявили

Перевищень вмісту радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90 в досліджених зразках не встановлено

Фахівці лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ” на поточний період 2023 року провели спектрометричні дослідження 44 зразків харчових продуктів. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ  МОЗ”.

За результатами проведених досліджень, перевищень вмісту радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90 в досліджених зразках не встановлено.

У державній установі повідомили, що радіаційно-дозиметричний контроль передбачає систему вимірювань і розрахунків, що спрямовані на оцінку доз опромінення окремих осіб чи груп людей. Контроль харчових продуктів виконується за питомою активністю техногенних радіонуклідів, що містяться в них, а саме цезію-137 та стронцію-90. 

В основу регламентації допустимих рівнів їхнього вмісту покладено не перевищення створюваної ними річної дози опромінення 1 мЗв. 

За офіційними даними, понад 70% природної радіації, що накопичується людиною, припадає саме на харчові продукти та воду. Доведено, що шкода від вживання харчових продуктів, в яких вміст радіонуклідів перевищує допустимі рівні, більша ніж від зовнішнього випромінювання.

“Інформуємо, що юридичні та фізичні особи для проведення радіологічних досліджень будівельних матеріалів, харчових продуктів, лікарської сировини, дозиметричних досліджень з визначення “гамма-фону”, можуть звернутися до ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ”, - нагадали в держустанові.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харківській області продовжують контролювати ціни на лікарські засоби, які беруть участь в урядовій програмі “Доступні ліки”.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися