Скільки харків'яни заборгували за опалення та гарячу воду: що загрожує боржникам

Кабмін заборонив стягувати заборгованість за ЖКП на деяких територіях

Станом на 1 травня 2023 року заборгованість за централізоване опалення та гарячу воду у Харкові становить 7 471 530 тис. грн. За період повномасштабного вторгнення заборгованість населення зросла на 2 018 136 тис. грн. Про це розповіли порталу "Коментарі. Харків" в КП “Харківські теплові мережі”.

Пені та інші штрафні санкції щодо боржників не застосовують, адже такі дії під час воєнного стану заборонені постановою Кабміну №206 від 05.03.2022. Заборонено також припиняти постачання комунальної послуги боржникам. Тож, підприємство не застосовує такі методи боротьби з боржниками. 

Щодо повернення боргів, то у комунальному підприємстві розповіли, що постійно проводять роботу з населенням стосовно своєчасної оплати послуг з постачання теплової енергії та гарячої води. “У тому числі проводиться робота по примусовому стягненню заборгованості шляхом проведення претензійно-позовної роботи”, - відповіли у “ХТМ” на офіційний інформаційний запит порталу.

Політичний експерт Юрій Чевордов зазначив, що 21 квітня 2023 року Кабмін заборонив стягувати заборгованість за житлово-комунальні послуги на територіях бойових дій або ТОТ. При цьому Харківська міська територіальна громада внесена до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ (код UA63120270000028556). 

Юрій Чевордов зазначив, що цю постанову Кабміну потрібно розтлумачити, бо вона багато в чому незрозуміла. “Потрібен алгоритм для усіх постачальників комунальних послуг, вони повинні розуміти чітко як діяти. Також потрібно розуміти громадянам, зі свого боку, що робити”, - наголосив експерт.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, у яких районах Харкова вимкнули гарячу воду.



Педро Зурита

5 травня 2023, 19:41

Возврат долгов на такую сумму - это из области народных сказок. Т.е. невозможно. Поэтому придется эти долги списать. Т.к. судиться выйдет ещё дороже. Да и суд на поможет, если у людей нет денег. Забрать квартиру архисложно. И она коммунальщикам не нужна. Нужны деньги, а их нет. Замкнутый круг. А кроме того, никто не отменял исковой срок давности по долгам - 3 года.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися