У Харкові та області перевірили будівельні матеріали: що виявили

Юридичні та фізичні особи можуть звернутися до держустанови для проведення радіаційного контролю

За період 2021-2023 років лабораторія електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ” провела 617 досліджень зразків будівельних матеріалів на вміст природних радіонуклідів. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію державної установи.

У держустанові розповіли, що тривалий вплив природних радіонуклідів із будівельних матеріалів негативно діє на органи, системи організму людини та може викликати різноманітні захворювання, у тому числі онкологічні. При придбанні для використання будівельних матеріалів та будівельної сировини, їх безпека встановлюється відповідними радіаційними сертифікатами, що мають бути у продавця.

За результатами проведених перевірок перевищень нормативних рівнів вмісту природних радіонуклідів, встановлених НРБУ-97 в досліджених зразках не виявлено.

У держустанові нагадали, що юридичні та фізичні особи можуть звернутися до ДУ для проведення радіаційного контролю,  радіологічних досліджень будівельних матеріалів, харчових продуктів, лікарської сировини, дозиметричних досліджень з визначення “гамма-фону” та вмісту радону в приміщеннях.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харківській області проводять моніторингові відвідування місць тимчасового перебування людей на території Валківської громади. На початку повномасштабного вторгнення РФ Валківщина прихистила понад 23 000 людей, які вимушені були покинути свої домівки, близько 1500 з них – у місцях тимчасового розміщення. 

Під час проведення заходів основна увага приділяється умовам проживання. Про результати перевірки можна дізнатися за посиланням.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися