У Харківській області порушують права ув’язнених – що роблять з осудженими

Захист прав ув’язнених на належне медико-санітарне забезпечення та лікування – на контролі органів прокуратури.

Органами обласної прокуратури у червні-липні 2023 року проведені результативні перевірки в діяльності закладів охорони здоров’я ДКВС України в області, під час яких встановлені численні порушення вимог законодавства з питань додержання прав ув’язнених та засуджених на належне медичне обслуговування.  Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

Зокрема, під час перевірок виявлені порушення прав засуджених на своєчасність та повноту первинного медичного огляду, повне медичне обстеження та проведення профілактичних медичних оглядів, належне зберігання та проведення контролю якості лікарських засобів, забезпечення лікувальних закладів сучасним медичним обладнанням.

Крім того, суттєві порушення конституційних прав щодо належного лікування засуджених в умовах стаціонару, ведення медичної документації, проведення всіх необхідних досліджень, своєчасного направлення хворих засуджених на стаціонарне лікування до закладів охорони здоров’я МОЗ України встановленні також в діяльності медичних частин № №18, 25, 54 та Темнівській багатопрофільній лікарні №100 Державної установи "Центр охорони здоров’я ДКВС України" в Харківській та Луганській областях.

Крім цього, у медичній частині №12 та Темнівській багатопрофільній лікарні №100 виявлено, що на окремих ВІЛ-інфікованих засуджених не заведена необхідна медична документація, у медичній частині №18 відсутні індивідуальні програми реабілітації інвалідів, у медичній частині №25 несвоєчасно призначається лікування хворим на туберкульоз легень.

Також встановлено факт ненадання засудженому медичної допомоги без поважних причин медичними працівниками Темнівської багатопрофільної лікарні №100.

За результатами цих перевірок керівництву філії Державної установи "Центр охорони здоров’я ДКВС України" в Харківській та Луганській областях та начальникам закладів охорони здоров’я ДКВС України в області органами прокуратури внесено 7 документів реагування, а також розпочато досудове розслідування в 1 кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 139 КК України.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

"Вирішальне слово за батьками" – Олег Синєгубов про навчання у школах Харківщини

У Харківській області провели засідання Ради оборони Харківської області, де було прийнято рішення щодо організації офлайн-навчання. Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов на брифінгу дав роз’яснення цього рішення, інформують "Коментарі. Харків".

"Це рішення стосується дошкільної, шкільної, фахової передвищої та вищої форм навчання та дозволяє керівництву будь-якого навчального закладу спільно з органами місцевого самоврядування ухвалювати рішення про перехід до традиційної форми занять. Можливе як повне навчання офлайн, так і часткове", – зазначив Олег Синєгубов.

Очільник області наголосив, що для ухвалення рішення про очне навчання мають бути обов'язкові передумови.

За яких умов може відбуватися очний навчальний процес – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися