У Харкові та області почали реєструвати на нову компенсацію

Суму компенсації визначить комісія органу місцевого самоврядування

Стартував наступний етап програми “єВідновлення” - розпочалася реєстрація на компенсацію за знищене житло. Кошти надаватимуть на купівлю нового житла. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА.

Наразі компенсацію за програмою “єВідновлення” можуть отримати за зруйноване житло, яке:

  • має одного власника,

  • не розміщене в зоні активних бойових дій,

  • розташоване на підконтрольній Україні території. 

Щоб отримати компенсацію за знищене майно потрібно: 

  • повідомити про знищене майно в застосунку “Дія”. Зробити це можна, перейшовши в меню Послуги — розділ “єВідновлення” — Зруйноване майно. Якщо це було зроблено раніше, повторно не потрібно,

  • заповнити заяву про компенсацію в застосунку. Для цього необхідно, щоб права заявника на нерухомість були внесені до Держреєстру речових прав на нерухоме майно.

  • вказати пільгову категорію, якщо є, та контактні дані. 

Програма автоматично сформує заяву, однак заявник має перевірити та відправити в обробку.

Суму компенсації визначить комісія органу місцевого самоврядування. Для цього враховують характеристики будинку: площу знищеного житла, рік побудови, клас об’єкта та середню вартість квадратного метра на вторинному ринку регіону.

Після того як комісія оцінить зруйноване майно, заявник отримає житловий сертифікат у Дії або на електронну пошту.  Його можна використати, щоб придбати нову квартиру, будинок чи будь-яке інше житлове приміщення. А також для купівлі нерухомості на вторинному ринку чи інвестиції в будівництво.

Житловий сертифікат конвертують у кошти і перерахують їх продавцю нерухомості. Скористатися сертифікатом потрібно протягом 5 років з моменту отримання.

Заявники мають пам'ятати, що подати заяву про отримання компенсації за знищене майно поки що можна лише в застосунку “Дія”. Пізніше сервіс запрацює в ЦНАПах, нотаріусів та органах соціального захисту.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, скільки виплатять жителям Харківщині на ремонт житла.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися