Пропозиція грошової допомоги може бути шахрайською схемою: як розпізнати фейк

У мережі шириться новина про грошову допомогу у розмірі 9500 грн

Українців попереджають про шахрайську схему - зловмисники створили фейкову сторінку українського порталу державних послуг і назвали його DIA (правильна офіційна назва “Дія”). Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Центру стратегічних комунікацій.

У Центрі розповіли, що у графічних редакторах були підроблені шрифти справжньої "Дії". Зловмисники обіцяють роздати всім українцям по 9500 грн і додали до повідомлення заклик – “Переходь та отримай!”. Деякі користувачі у коментарях навіть закликають повідомляти пін-коди своїх карток, коли “там попросять”. Однак у Центрі наголошують, що робити цього категорично не можна.

“Насправді, сама “Дія” (від себе, зі своєї кишені) нікому і нічого не виплачує. На порталі державних послуг користувачі можуть подати електронну заявку на отримання допомоги, а рішення щодо нарахувань ухвалюють державні органи. Виплати відбуваються винятково через державні фінансові установи – “ПриватБанк”, “Ощадбанк” тощо”, - уточнили у Центрі.

Громадян закликали бути уважними, критично ставитися до будь-якої інформації, аналізувати. “Ніколи та нікому, а особливо в інтернеті, не повідомляйте свої особисті дані, дані по картках (пін-коди, CVV, секретні питання). Орієнтуйтеся тільки на інформацію з офіційних каналів комунікації”, - наголосили у Центрі.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що жителів Харкова та області про чергову шахрайську схему під виглядом виграшів в лотерею.

Детальніше про шахрайську схему читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися