Що буде з комунальними послугами у Харківській області у період воєнного стану

Мешканці можуть не платити за комунальні послуги, якщо певний час не проживали у квартирі чи будинку

Держпродспоживслужба нагадала жителям Харкова та області про заборони, які діють щодо ЖКП при воєнному стані. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області. 

Та під час воєнного стану забороняється:

  • нарахування та стягнення штрафів та пені, інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;

  • припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі;

  • стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, утвореної після 24 лютого 2022 р. з дати початку по дату завершення бойових дій або тимчасової окупації територій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

“Водночас воєнний стан не звільняє громадян України від сплати за комунальні послуги - плата нараховується весь період воєнного стану і, якщо споживач не сплачує, після закінчення воєнного стану це все одно доведеться зробити, а саме оплатити "чистий" борг, що буде складатись лише з самих нарахувань”, - наголосили у Держпродспоживслужбі.

При цьому, мешканці можуть не платити за комунальні послуги, якщо певний час не проживали у квартирі чи будинку (умова не торкається сплати вартості теплової енергії - ці квитанції доведеться оплатити). Однак непроживання у квартирі чи будинку потрібно підтвердили відповідними документами. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про особливості оплати ЖКП у постраждалих будинках на Харківщині.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися