Програма підтримки ВПО в Харкові та області зміниться: що відомо

На Харківщині ВПО допомагають знайти житло, роботу, надають психологічну допомогу

У Харківській області затвердили комплексну Програму підтримки внутрішньо переміщених осіб на 5 років. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА.

Відповідне рішення ухвалили 5 жовтня під час сесії Харківської обласної ради.

Перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОВА Тетяна Печура зазначила що, нова програма передбачає забезпечення належних умов проживання для ВПО у місцях компактного поселення та облаштування для них простору для навчання. 

До того ж планується надання грошової допомоги ВПО для придбання житла. Також передбачається розширити мережу регіональної психологічної служби та охопити нею місця компактного проживання. Для адаптації ВПО у приймаючих територіальних громадах планується проводити майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та залучати їх до фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів.

Тетяна Печура зауважила, що на Харківщині майже в чотири рази зросла кількість внутрішньо переміщених осіб. Зараз в області зареєстровано 520 тисяч ВПО, з них 470 тисяч людей звернулися за отриманням довідки ВПО після 24 лютого 2022 року. Зокрема, нараховується 298 багатодітних сімей, майже 131 тисяча пенсіонерів, 96 тисяч дітей і майже 24 тисячі осіб з інвалідністю.

А травні до Харківської обласної програми соціального захисту включили окремий підрозділ про підтримку ВПО. 

У ХОВА переконані, що реалізація заходів підтримки внутрішньо переміщених осіб, дозволить адаптувати ВПО на новому місці проживання та інтегрувати їх у приймаючих громадах, забезпечити їх зайнятість, отримання освітніх, медичних, соціальних та інших послуг, а також психологічну допомогу і психосоціальну підтримку. Зокрема, програма розрахована на залучення безробітних ВПО до участі у суспільно корисних роботах завдяки проєкту "Армія відновлення" і проведення курсу з основ підприємництва та самозайнятості. Також буде організована робота щодо видачі ваучерів внутрішньо переміщеним особам для навчання в закладах освіти.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, кому у Харківській області надаватимуть допомогу з реабілітації та протезування




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися