У магазинах Харкова та області може з'явитися небезпечний продукт

Небезпечну каву експортували з Німеччини

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області попередило про можливу появу в магазинах Харкова та області небезпечного продукту, повідомляють "Коментарі. Харків". 

Йдеться про органічну зелену каву (походженням з Гондурасу), в якій виявили хлорпірифосу. Відповідне повідомлення системи швидкого реагування по харчових продуктах та кормах (RASFF) від 10 жовтня 2023 року №2023.6874 отримало головне управління.

Кава експортувалась з Німеччини (відправник: Rehm & Benecke Coffee GmbH & Co., Hamburg) до України (отримувач: ТОВ "Кофітон", вул. Ломоносова, 75-А, м. Київ, 03189).

“У разі виявлення вказаного вантажу в обігу оператори ринку харчових продуктів, які мають відношення до обігу зазначених харчових продуктів, зобов’язані звернутись до структурних підрозділів ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області, на території яких зареєстрована потужність, або безпосередньо до Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області”, - повідомили у Держпродспоживслужбі. 

Хлорпірифос — речовина фосфорорганічної групи, яка є основою для виробництва багатьох пестицидів. Цей пестицид використовується для боротьби зі шкідниками, що становлять небезпеку для більш ніж 60 різних культур. Також його використовували для медичної, санітарної та побутової дезінфекції у приміщеннях. 

Навіть незначні дози хлорпірифосу можуть чинити негативний вплив на здоров’я людей. Загалом, потрапляючи в організм людини, він викликає гострі порушення роботи центральної нервової системи: головний біль, порушення свідомості аж до розвитку глибокої коми, судоми. Сильне отруєння може призвести до смерті. Також негативна дія препарату стосується хронічного ефекту. Якщо споживати продукти, що містять залишкову кількість фосфорорганічних пестицидів протягом тривалого періоду, то можливе порушення у функціонуванні нервової системи.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харкові збирають харчові продукти для військових




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися