Діти можуть поскаржитися на своїх батьків: подробиці

В Україні кожна дитина може отримати допомогу юриста безплатно

Діти з 14 років можуть самостійно звертатися по допомогу до юристів з питань позбавлення батьківських прав. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Чугуївської міської ради. 

У міській раді нагадали, що батьки зобов’язані піклуватися про своїх дітей. Але якщо вони не виконують свої обов’язки щодо дитини або навіть шкодять їй, то може постати питання про позбавлення батьківських прав.

У міській раді пояснили, що позбавлення батьківських прав – це складна процедура. Розв'язати це питання можна лише у судовому порядку. Ініціювати судовий процес можуть як усиновлювачі, так і самі діти, якщо вони досягли 14 років. Однак тут потрібна допомога юриста.  

Варто пам'ятати, що в Україні кожна дитина може отримати допомогу юриста безплатно. Для цього їй необхідно скористатися системою безоплатної правничої допомоги. 

Раніше, якщо дитина потребувала безоплатних послуг юриста чи адвоката для представництва її інтересів у суді, до системи БПД мав звернутися її законний представник.

Утім із серпня цього року діти з 14 років отримали право самостійно звертатися до юриста чи адвоката по допомогу з окремих питань, зокрема й щодо позбавлення батьківських прав. 

Варто зазначити, що позбавлення батьківських прав не звільняє від обов’язку утримувати дитину до досягнення нею повноліття. 

Отримати правничу допомогу можна у найближчому бюро правничої допомоги. Або скористатися одним з дистанційних сервісів системи:

  • контактний центр системи БПД: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безплатні),

  • зателефонувати з Telegram чи написати юристу в Telegram.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, куди звертатися у випадку торгівля людьми.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися