Коли жителям Харкова та області нарахують субсидію на оплату ЖКП та як оформити допомогу

На опалювальний період субсидію розраховують з 1 жовтня

У Міністерстві соціальної політики України нагадали, як оформить субсидію на оплату ЖКП, пишуть "Коментарі. Харків". У відомстві наголосили, що за субсидією можна звернутися в будь-який місяць року. Житлова субсидія призначається з місяця звернення і до дати закінчення опалювального сезону.

Вона розраховується на неопалювальний сезон (з 1 травня по 30 вересня) та опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня).

Крім того, у разі подання заяви протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання.

У Пенсійному фонді уточнили, що на опалювальний період 2023 – 2024 років розрахунок житлової субсидії проведуть автоматично (без звернення громадян) для всіх, кому призначено житлову субсидію на неопалювальний період 2023 року, та тим, у кого розмір субсидії склав 0,00 грн.

Тобто, громадянам, які вже є отримувачами житлової субсидії або яким у літній період було призначено нульову субсидію, додатково звертатися за виплатою не потрібно.

А ось для призначення житлової субсидії у 2023 році на тверде та рідке пічне побутове паливо, заяву та декларацію потрібно подати до кінця календарного року.

В Олексіївській громаді з посиланням на Мінсоцполітики нагадали, що звернутися до Пенсійного фонду України з питання оформлення субсидії можна кількома способами:

  • через вебпортал електронних послуг, мобільний додаток ПФУ або через портал “Дія”,

  • оскільки призначення субсидій здійснюється органами Пенсійного фонду за екстериторіальним принципом, кожен може звернутися за її призначенням до будь-якого сервісного центру фонду, без прив’язки до місця реєстрації, такий варіант прийнятний для літніх людей, які потребують експертної консультації та допомоги працівників ПФУ; 

  • залишилася можливість звернення особисто до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади та посадових осіб ЦНАПів, це також – максимальне наближення послуги до людини;

  • крім того, звернення до Пенсійного фонду України можна направити поштою, як варіант віддаленої форми звернення.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що ВПО втрачають грошову допомогу на проживання.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися