У Харкові скасували рішення державного реєстратора: що сталося

Договір довічного утримання було розірвано у суді, однак доглядальниця зареєструвала квартиру на себе

У Харкові через суд визнали квартиру відумерлою спадщиною та передали її у власність Харківської міської територіальної громади. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

Було встановлено, що у 2009 році дві жінки уклали договір довічного утримання та догляду, відповідно до якого одна з них взяла на себе зобов’язання забезпечувати належний догляд іншій жінці — надавати їй необхідну допомогу, харчування і одяг.

Своєю чергою, жінка, яка потребувала догляду, передала у власність помічниці свою двокімнатну квартиру, розташовану по вул. Танкопія у м. Харків. Площа вказаної нерухомості складає близько 50 кв. м, а її вартість — понад 1 мільйон гривень. 

Однак у 2014 році договір довічного утримання та догляду було розірвано в судовому порядку, а право власності на квартиру було зареєстровано за попередньою власницею. У 2016 році ця жінка померла. Оскільки вона не мала спадкоємців, її квартира мала б перейти у комунальну власність як відумерла спадщина.

“Після цього державним реєстратором проведено державну реєстрацію права власності на квартиру за колишньою доглядальницею, тобто відбулось незаконне заволодіння квартирою. За цим фактом окружною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом шахрайства (ч. 3 ст. 190 КК України)”, - пояснили у прокуратурі.

Також прокурори звернулись до Фрунзенського районного суду м. Харкова з позовом про визнання незаконним і скасування рішення державного реєстратора, визнання спадщини відумерлою та її повернення у власність територіальної громади.

Суд першої інстанції задовольнив позовні вимоги лише частково. Прокурори оскаржили вказане рішення в апеляційному порядку.

Наразі рішення суду апеляційної інстанції набрало законної сили. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харкові та області грабували жінок.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися