Воду з яких джерел у Харкові вживати небезпечно: результати перевірки

Відхилення від нормативних вимог виявили майже у всіх відібраних пробах

За 9 місяців 2023 року в м. Харкові та Харківській області за санітарно-хімічними показниками досліджено 1124 проби води. Спеціалісти перевіряли воду з джерел нецентралізованого водопостачання (колодязі та каптажі джерел). Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію   ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ”.

Моніторинг показав, що 44,0% перевірених джерел не відповідали вимогам встановлених норм. 

У досліджених пробах води спеціалісти виявили перевищення нормативів за показниками загальної жорсткості, каламутності, кольоровості, перманганатної окиснюваності, вмісту нітратів, сульфатів, сухого залишку, аміаку, хлоридів.

За мікробіологічними показниками досліджено 1074 проби води з колодязів та каптажів джерел, з них 40,7% проб не відповідали нормативам.

У Харкові досліджено 144 проби води з 12 каптажів природних джерел (Саржин яр, Манжосів яр, селище Олешки, парк “Юність”, “Петренки-1”, “Петренки-2”, “Петренки-3”, “Олексіївська балка”, вул. Мінераловодська, 1, вул. Владислава Зубенка, 25, вул. Бучми  (2 каптажі).

Відхилення від гігієнічних нормативів за показниками епідемічної безпеки реєструвались у воді всіх джерел, за винятком джерела у Саржиному ярі.

За санітарно-хімічними показниками не відповідала нормативним вимогам вода з каптажів джерел:

  • у парку "Юність" (за показником жорсткості та вмістом нітратів), 

  • у селищі Олешки (за вмістом нітратів), 

  • “Петренки – 3” (за показником каламутності).

Для Харківського регіону є характерним високий вміст нітратів у воді шахтних та трубчастих колодязів. В 37,6% досліджених проб колодязної води вміст нітратів перевищував гранично допустиму концентрацію, іноді до 14 разів. Найвищі концентрації нітратів виявлені у колодязях на територіях Богодухівського, Ізюмського, Красноградського, Чугуївського та Харківського районів.

“Важливо пам’ятати, що вода з природних підземних джерел, як і вода з криниць, всупереч своїм смаковим якостям, є більш небезпечною, ніж водопровідна. Підземні водоносні горизонти, які живлять джерела нецентралізованого водопостачання, не захищені від поверхневих забруднень біологічного та хімічного походження. Тому необхідно завжди кип’ятити воду з будь-яких колодязів та джерел”, - наголосили в держустанові.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харкові перевірили якість повітря. Про результати моніторингу читайте за посиланням




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися