У Харківській області передбачена грошова допомога на житло для ВПО

У Харківській області передбачена допомога для деяких категорій переселенців

Пріоритетами Ради з питань ВПО є допомога людям з житлом і роботою. Про це йшлося в ході засідання Ради з питань ВПО під головуванням начальника Харківської ОВА, інформують "Коментарі. Харків".

"Кількість внутрішньо переміщених людей у нашій області щодня зростає і на сьогодні складає понад 526 тисяч. Рада з питань ВПО – це дієва платформа, за допомогою якої ми спільно з органами місцевого самоврядування сприяємо інтеграції внутрішньо переміщених осіб до громад, захисту прав. Пріоритетними є забезпечення людей житлом та роботою", – сказав Олег Синєгубов.

Начальник ХОВА також зауважив, що через безпекову ситуацію кількість ВПО в області буде зростати, адже евакуація жителів Куп'янського району триває.

Станом на сьогодні у Харківській області створено 32 Ради з питань ВПО: обласна, 7 – районних та 24 – місцеві.

Обласна військова адміністрація за участі громадських організацій розробила Програму з підтримки внутрішньо переміщених осіб регіону на 2023 – 2027 роки, орієнтовний обсяг коштів на її виконання складає понад 380 мільйонів гривень.

За словами заступниці начальника ХОВА Віти Ковальської, також у межах обласної програми передбачено надання фінансової підтримки ВПО, які перебувають на обліку на отримання житла, для будівництва чи придбання житла (за окремим порядком, який буде затверджено рішенням обласної ради до кінця цього року).

"Орієнтовний обсяг коштів, які заплановані на допомогу в придбанні житла ВПО, становить 165 мільйонів з обласного бюджету", – зазначила Віта Ковальська.

Заступниця начальника ХОВА також зауважила, що обласною військовою адміністрацією підготовлено буклети. Їх передали головам Рад з питань ВПО для подальшого інформування внутрішньо переміщених людей про контакти органів державної влади, куди вони можуть звернутися для розв'язання нагальних проблем.

За словами в.о. директора Департаменту соціального захисту населення ХОВА Тетяни Печури, з державного бюджету для виплати допомоги на проживання ВПО з початку року було спрямовано 8,8 мільярда гривень.

"Кошти на компенсацію за житло у рамках програми "Прихисток" отримали 79,8 тисячі осіб на суму 363,7 мільйона гривень. Крім цього, 227 ВПО, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, отримали з обласного бюджету адресну допомогу на суму 3,8 мільйона гривень", – розповіла Тетяна Печура.

Вона також відзначила, що можливості надання допомоги ВПО розширяться після створення в громадах області Центрів життєстійкості. Сьогодні такі Центри за сприяння Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) утворюються у 5 пілотних громадах. Їх функція полягає в тому, щоб бути єдиним вікном для отримання всього спектру послуг з психосоціальної підтримки, гуманітарного реагування та соціальних послуг", – сказала Тетяна Печура.

Триває робота і щодо працевлаштування ВПО, Від початку повномасштабної війни послугами обласної служби зайнятості скористалися 8,4 тисячі внутрішньо переміщених людей, з них допомогу по безробіттю отримали 6,7 тисячі.

"За результатами роботи впродовж 10 місяців поточного року Харківська область посіла 3 місце в Україні за кількістю працевлаштованих ВПО. В межах урядового проєкту "Армія відновлення" маємо найкращий результат по Україні – по області до робіт здійснено 12,6 тисячі направлень, з них 1,4 тисячі з числа ВПО", – зазначила заступниця директора Харківського обласного центру зайнятості Олена Захуцька.

Наразі роботи в межах "Армії відновлення" проводять у 52 з 56 територіальних громадах регіону. Серед основних робіт є розбір завалів, плетіння маскувальних сіток, надання соціальних послуг в пунктах незламності, проведення ремонтно-відновлювальних робіт. У жовтні зарплату на місяць учасникам проєкту "Армія відновлення" підвищили з 6700 гривень до 10 050 гривень.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харківській області зводять ще одне велике бомбосховище

Вартість цього об’єкта майже 73 млн грн, будівництво розраховане на 2 роки.

"На сьогодні облаштували тимчасові проїзди та споруди, фундаментну плиту, а також здійснено земляні роботи. Будівельники до кінця місяця планують завершити роботи з улаштування зовнішніх монолітних стін укриття.

Олег Синєгубов також підкреслив, що укриття також відповідатиме високим стандартам безпеки та стане тим безпечним освітнім середовищем, де можна буде проводити заняття для дітей в режимі офлайн.

Де будують укриття – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися