Харківський юрист розповів, як не стати жертвою колекторів через борги за "комуналку"

Незабаром виконання судових рішень по боргам за комунальні послуги можуть передати приватним колекторам

Харків'янам, які мають борги за комунальні послуги, погрожують судом. Накласти арешт на майно та банківські рахунки боржника можуть протягом 20 днів. Про це розповідає "Вечірній Харків" з посиланням на юриста Романа Чумака.

За даними "Харківгаз збут", у судах перебуває 1 442 справи проти побутових боржників на суму 24 млн гривень, а загальна сума заборгованості складає 3,1 млрд гривен. За газ не платять навіть ті клієнти, які отримують субсидії. Газовики пояснюють це тим, що карантин дуже сильно вплинув на добробут громадян.

Борги у харків'ян є не лише за газ, також не сплачують і за воду та опалення. Комунальники масово звертаються в суди.

Після таких звернень починає діяти процедура примусового стягнення.

"Суть процедури полягає в тому, що суд за заявою комунального підприємства видає судовий наказ про стягнення заборгованості зі споживача. Розгляд таких вимог здійснюється судом протягом п'яти днів без виклику заявника та боржника та без проведення судового засідання. Протягом 15 днів з дня видачі судового рішення боржник має право подати заяву про його скасування. Якщо він цього не зробить - судовий наказ набирає законної сили", - розповідає юрист Роман Чумак.

Втім, за його словами, можливість подати заяву про скасування судового наказу існує лише формально, оскільки останнім часом суди просто не надсилають повідомлення боржникам. І мають на це право. Через недостатність фінансування, суди не здійснюють судову кореспонденцію, а просто розміщують відповідне повідомлення на своєму сайті. Тому часто боржник дізнається про накладення арешту, вже по факту блокування картки чи рахунку.

Наразі у випадках невеликих сум боргів до виконання рішення суду не доходить, адже зараз цим займаються державні виконавці, які недостатньо мотивовані, або зайняті додатковими і більш нагальними справами. Однак, найближчим часом такі справи можуть віддати приватним виконавцям - колекторам. Якщо законодавчу ініціативу буде прийнято, стягненням боргів будуть займатися більш мотивовані спеціалісти, які зароблятимуть на погашенні боржником необхідних сум.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що за 2020 рік борги клієнтів на Харківщині по газу зросли на 300 мільйонів. Найгірше споживачі оплачували послуги - на початку і в кінці року 2020 року.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися