У Харківській області поширюється соціальна хвороба

Основний шлях поширення хвороби – контактно-побутовий

У Харківській області щорічно реєструється захворюваність на коросту. У 2021 році було виявлено 155 випадків, у 2022 – 81 випадок. За 4 місяці поточного року в Харківській області поширення хвороби зросло на 16, 2% (зареєстровано 43 випадки проти 37), порівняно з минулим роком. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ”.

У держустанові розповіли, що короста – інфекційне паразитарне  захворювання шкіри, що спричиняє коростяний кліщ. А в умовах воєнного часу короста розглядається як соціальна хвороба, пов’язана з міграцією населення, вимушеним проживанням людей у місцях тимчасового перебування та великого скупчення, неможливістю дотримання  особистої гігієни.

Джерелом зараження є інфікована коростою людина. Основний шлях поширення хвороби – контактно-побутовий. Зараження відбувається у разі безпосереднього контакту або через речі, якими користувався хворий (постільна і натільна білизна, одяг, рушники, рукавички, іграшки, гроші тощо). Проявляється хвороба через 2-3 дні після контакту.

 У хворої людини кліщі знаходяться у верхньому шарі шкіри, де самиці кліща прогризають ходи довжиною 0,5 – 1 см, куди відкладають до 50 – ти яєць. Цей процес викликає появу сильної сверблячки, висипів, почервоніння, припухлості шкіри. Через 15 днів з відкладених яєць з’являються дорослі кліщі, які вражають нові ділянки шкіри. Інтенсивний свербіж призводить до утворення подряпин через розчісування. Найчастіше висипи знаходяться між пальцями рук, на передпліччях, попереку, на боках, внутрішніх поверхнях стегон, животі.

Щоб запобігати інфікуванню та розповсюдженню хвороби, варто дотримуватися простих правил: не користуватися чужими особистими речами та постільною білизною, дотримуватися правил особистої гігієни, придбаний одяг, білизну обов’язково випрати та випрасувати, уникати випадкових статевих контактів.

“Пам’ятайте! Несвоєчасне звернення до лікаря та самолікування може призвести до ускладнень, а саме: гнійничкових дерматитів, екзематозних станів, що надовго затримає процес одужання”, - наголосили у держустанові.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харківській області шукають професійних батьків.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися