У Харкові та області дали поради вагітним: що трапилося

Вагітним можна робити щеплення, але деякі з них протипоказані при вагітності

Вагітні жінки перебувають у групі ризику щодо більш важкого перебігу захворювання з можливими серйозними ускладненнями для себе та для майбутньої дитини. Тому вакцинація вкрай важлива для здоров’я жінки і її дітей під час підготовки до вагітності, усього її періоду і після пологів. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ”. 

Вагітним можна робити щеплення, але деякі з них протипоказані при вагітності. Так, вагітних не можна щепити живими вакцинами, такими як вакцини проти кору, епідемічного паротиту, краснухи та вітряної віспи. Однак, переваги вакцинації вагітних жінок зазвичай перевищують теоретичні ризики, коли ймовірність виникнення захворювання є високою та інфекція становить ризик для матері або плоду.

Кір під час вагітності, підвищує ризик передчасних пологів та викиднів.

Епідемічний паротит в першому триместрі підвищує ризик смерті плоду.

Краснуха під час вагітності підвищує ризик викидня. Також існує великий ризик народження дитини з важкими фізичними вадами через цю хворобу, включаючи дефекти серця, очей і мозку.

Вітряна віспа під час вагітності, підвищує ризик отримати ускладнення, як, наприклад, запалення легенів. Також існує ризик, що дитина народиться з фізичними вадами.

Тож, про захист проти цих небезпечних інфекцій необхідно подбати завчасно, плануючи вагітність.

Однак, є щеплення, які вагітній жінці зробити необхідно заради власного здоров’я та здоров’я дитини. Це щеплення проти кашлюку, грипу та COVID-19. Зазначені хвороби можуть швидко поширюватися, та передаватися під час розмови, кашлю або чхання.

“Нагадуємо, що жодна вакцина не забезпечує стовідсотковий захист від захворювання, але у разі його виникнення забезпечує значно легший перебіг захворювання”, - зазначили у ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ”.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що вагітні у Харкові можуть отримати особливу допомогу.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися