Що робитимуть на Харківщині у випадку радіаційної аварії

Деякі громадяни отримають йодид калію у разі необхідності проведення йодної профілактики

У Валківській міській раді розглянули питання щодо вироблення чіткого алгоритму дій всіх відповідальних служб для здійснення невідкладних заходів йодної профілактики серед населення громади у разі виникнення радіаційної аварії. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію міської ради.

Директор КНП “Валківський ЦПМСД” Марина Орлова пояснила, що йодна профілактика – це блокування щитоподібної залози шляхом введення в організм людини препарату йодиду калію (КІ) з метою запобігання або зменшення поглинання радіоактивних ізотопів щитоподібною залозою в разі виникнення радіаційної аварії.

Вживати препарат рекомендовано лише людям до 40 років, дітям, вагітним та тим, хто годує груддю. Для людей старше 40 років радіоактивний йод не несе настільки ж високий ризик розвитку раку щитоподібної залози, як для інших категорій населення. Саме тому людям віком понад 40 років приймати препарат не рекомендують. 

Приймають препарат одноразово і тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодної профілактики. Жителів громади застерегли, що до офіційного оповіщення про радіаційну небезпеку вживати препарат не тільки немає потреби, а й навіть шкідливо для організму.

Марина Орлова наголосила, що для видачі населенню КІ вже забезпечені структурні підрозділи закладів охорони здоров’я громади. Тож у разі офіційного оповіщення про радіаційну небезпеку було напрацьовано механізм видачі КІ жителям усіх населених пунктів громади, у тому числі й шляхом роботи оперативних мобільних бригад. Щоб як мешканці міста Валки, центральних садиб старостинських округів, так і найвіддаленіших населених пунктів громади мали рівноцінні можливості для проведення йодної профілактики.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, якою буде погода на Харківщині цього тижня.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися