Де на Харківщині можна отримати йодид калію

У Харківській ОВА пояснили, що регіон отримав понад 650 тис. пігулок йодиду калію

У Харківській області підготували мережу пунктів роздачі пігулок йодиду калію у разі аварії на ЗАЕС. Про це розповів директор департаменту охорони здоров’я Харківської ОВА Максим Хаустов, повідомляють "Коментарі. Харків".

За словами представника Харківської ОВА, пункти видачі будуть працювати при лікарнях, при центрах первинної допомоги. У селищах, де немає або пункту здоров’я або амбулаторії, препарат буде знаходитися у селищних старост.  

Максим Хаустов також зазначив, що область отримала понад 650 тис. пігулок йодиду калію. Зокрема, таблеток по 130 мг -  60 тис., по 125 мг  - 330 тис., по 65 мг  - 246 200, по 32 мг -  11 150 саше, і по 16 мг  - 7015 саше.

“Доза розраховується на вік. Тобто діти до місяця приймають 16 мг. Від місяця до трьох років 32 мг.  Від трьох років до дванадцяти років -  62,5 мг. І далі до сорока років - це вже доросла доза. І потрібно розуміти що, після 40 років йодид калію не приймається”, - пояснив директор департаменту охорони здоров’я ХОВА.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Валківській міській раді розглянули питання щодо вироблення чіткого алгоритму дій всіх відповідальних служб для здійснення невідкладних заходів йодної профілактики серед населення громади у разі виникнення радіаційної аварії.

Також жителям області пояснили, чому йодид калію рекомендовано лише людям до 40 років, дітям, вагітним та тим, хто годує груддю. Для людей старше 40 років радіоактивний йод не несе настільки ж високий ризик розвитку раку щитоподібної залози, як для інших категорій населення. Саме тому людям віком понад 40 років приймати препарат не рекомендують.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися