Харківщині загрожує спалах дуже небезпечної хвороби: дітям заборонять відвідувати школу

Діти, які не отримають до нового навчального року необхідні щеплення, не зможуть відвідувати офлайн-навчання

В Україні, за даними лікарів, наразі існує ризик виникнення спалаху кору. За 6 місяців 2023 року виявлено 20 випадків захворювання. На Харківщини навесні було зареєстровано 2 випадки захворювання дорослих. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА. 

Директор Департаменту охорони здоров’я ХОВА Максим Хаустов наголосив, що кір є дуже небезпечним захворюванням, має здатність стрімко поширюватися та часто призводить до важких ускладнень у дітей та дорослих. Спалахи кору в Україні мають циклічний характер і повторюються кожні 4-5 років. Попередній спалах був у 2017-2019 роках.

При цьому, за словами Максима Хаустова, на Харківщині показники рутинної вакцинації проти кору виконано на 50% від річного плану. Саме тому під час “наздоганяючої” кампанії усі, хто пропустив планову імунізацію, можуть щепитися позапланово. Наразі, за інформацією сімейних лікарів, таких осіб в регіоні нараховується 6 тисяч, із них 17% уже вакцинувалися. Вакцинація від кору проводиться двічі: в 1 рік та 6 років життя дитини.

Спеціалісти зазначають, що ускладнення від кору дуже небезпечні - є такі, які проявляються не відразу. Дитина може перехворіти на кір, а потім через 5 і більше років виникає ускладнення, таке як, наприклад, підгострий склерозуючий паненцефаліт, який є майже невиліковним захворюванням.

До того ж за згодою батьків під щеплення вакциною КПК можуть бути проведені щеплення й від інших інфекційних захворювань. Також батькам нагадали, що діти, які не отримають до нового навчального року необхідні щеплення, не зможуть відвідувати офлайн-навчання.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що на Харківщині розглядають питання забезпечення школярів безплатним харчуванням.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися