Що зміниться у прифронтових населених пунктах Харківщини

У прифронтових населених пунктах будуть працювати мобільні пункти

Загалом в Україні лише в 11% сіл України діють аптечні пункти, залишається понад 20 000 сіл та селищ, які досі не мають аптечних пунктів. Такі умови суттєво ускладнюють доступ населення до лікарських засобів. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Міністерства охорони здоров'я України.

Уряд ухвалив постанову, відповідно до якої дозволено створення мобільних аптечних пунктів. Мобільні аптеки зможуть працювати виключно у сільській місцевості, де немає стаціонарних аптечних пунктів. Також, на період воєнного стану, мобільні аптеки зможуть функціонувати на прифронтових територіях та у зонах надзвичайних ситуацій. Вони будуть працювати як транспортний засіб ліцензіата.

Мобільні аптеки можуть продавати лікарські засоби за рецептом та без нього, а асортимент буде визначати ліцензіат. Всі рецептурні препарати продаватимуть виключно за рецептом як паперовим, так і електронним.

Такі мобільні аптеки також продаватимуть лікарські засоби, які підлягають реімбурсації за програмою “Доступні ліки”. 

Варто зазначити, що у мобільних аптеках заборонено продаж наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

У відомстві розповіли, що у мобільній аптеці має бути водій та не менше одного фармацевтичного працівника, який безпосередньо відпускатиме лікарські засоби.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що в одній з міських лікарень Харкова відбулися навчання, їх проводили інструктори Міністерства охорони здоров’я України. Директор установи розповів, що персонал лікарні відпрацював надання невідкладної медичної допомоги пораненим після масового ураження. 

Детальніше про навчання читайте за посиланням.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися