Жителів Харкова та області попередили про небезпечний продукт

Що варто пам'ятати, щоб не отруїтися грибами

Жителів Харкова та області попередили про небезпеку, яку може нести споживання грибів. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Головного управління Держпродспоживслужби Харківської області. 

У службі наголосили, що гриби не сприймаються організмом дітей, бо в них ще не виробляється особливий фермент, здатний переробляти цю важку для шлунка їжу.

Також споживачам варто пам'ятати, що не існує надійних, швидких та простих способів визначення отруйності чи їстівності грибів.

“Вживання грибів може призвести до лиха, тому слід бути вкрай обережними. Симптоми отруєння грибами з’являються не відразу, а через 0,5-8 годин, а іноді навіть через 35 годин: біль у животі, нудота, холодний піт, слабкість, судоми, блювання, пронос”, - зазначили у Головному управлінні.

У разі отруєння грибами рекомендують негайно звернутися до лікаря або викликати швидку. Водночас хворого потрібно покласти в ліжко та промити йому шлунок. Після цього викликати блювоту. Процедуру слід повторювати доти, поки промивні води не стануть чистими. Вживати будь-яку їжу та ліки заборонено.

Щоб не наражати себе на небезпеку, адже отруєння грибами важко лікувати, потрібно добре запам'ятати, які гриби є отруйними.

Характерні ознаки отруйних грибів:

  • бліда поганка (найнебезпечніший гриб) – це смертельно отруйний, отруйними є всі його частини, навіть спори. Розрізняють три види білої поганки: зелену, жовту, білу. Не можна навіть збирати ягоди, гриби, рвати траву, що ростуть поряд чи неподалік від поганки;

  • збираючи гриби, завжди потрібно звертати особливу увагу на те, що з’являється на зрізі ніжки: отруйний чортів (сатанинський) гриб спочатку червоніє, а потім синіє, а схожий із ним їстівний дубовик синіє відразу; ніжка жовчного гриба стає відразу рожевою, а їстівний білий гриб колір не змінює;

  • несправжня отруйна лисичка яскраво зафарбована, у неї більші червоно-оранжеві пластинки, ніж у їстівної;

  • у несправжніх опеньків відсутні кільця на ніжці, а нижній бік шапинки зеленувато-сірий, навіть темно-оливковий, на відміну від справжніх;

  • молоді бліді поганки, на відміну від їстівних зелених сироїжок і справжніх печериць, укриті білою плівкою, що згодом утворює кільце навколо ніжки.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що жителів Харкова та області попередили про небезпечну хворобу.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися